Stel: je wilt een testament maken. Dan maak je een afspraak bij de notaris om de inhoud van je testament te bespreken. Misschien vind je het fijn (of gewoon gezellig) als bijvoorbeeld een kind of een goede vriend(in) meegaat naar de bespreking met de notaris. Het Hof Amsterdam heeft in haar uitspraak van 28 mei jongstleden echter bepaald dat de notaris ieder ander dan degene die het testament wil maken in beginsel moet wegsturen.
Het is al heel lang gebruikelijk dat bij het passeren van een testament bij de notaris geen andere personen aanwezig mogen zijn dan degene die het testament wil vastleggen.
Thans heeft het Hof bepaald dat dit ook geldt voor het gesprek dat de (kandidaat-)notaris heeft met degene die het testament wil maken. Dit is een gesprek voorafgaand aan het opstellen van een ontwerp van je testament. De notaris moet volgens het Hof al het nodige doen om zich ervan te overtuigen dat je bij het opstellen van het testament niet op ongewenste wijze wordt beïnvloed door (de aanwezigheid van) een ander. Het uitgangspunt is hierbij dat de notaris alleen met degene spreekt die het testament wil maken. Bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een ander bij de bespreking aanwezig mag zijn, maar deze ander zal in ieder geval tijdelijk de ruimte moeten verlaten.
“Een testament maak je namelijk altijd voor jezelf, zonder de invloed van een ander.”
Het Hof Amsterdam heeft daarnaast op 16 april jongstleden bepaald dat het ook niet voldoende is als de ander wel aanwezig is in de kamer maar niet aan het gesprek mee doet. Ook in dit geval zal de notaris de ander vragen om de kamer (tijdelijk) te verlaten.
Wanneer je samen met je (geregistreerd) partner of echtgenoot een bespreking hebt over je testament, mag je wel beiden aanwezig zijn bij de bespreking. De notaris kan daarbij wel vragen om jullie beiden apart te spreken.
Een testament maak je namelijk altijd voor jezelf, zonder de invloed van een ander. Je kunt dan ook altijd een testament zonder de toestemming van een ander aanpassen.
Ook is het mogelijk om je testament online op te stellen. Bekijk hier de online diensten voor het opstellen van testamenten.
Meer weten over het maken van een testament? Neem dan contact met mij op.
Bron: Hof Amsterdam 28 mei 2019, nr 200.247.177/01 NOT (GHAMS:2019:1777)
Bron: Hof Amsterdam 16 april 2019, nr 200.237.340/01 NOT (GHAMS:2019:1383)