Mediation als conflictoplossing
In mei 2013 heeft de huidige Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur de eerste versie van het wetsvoorstel mediation gepubliceerd. Sindsdien zijn de voorstellen voorgelegd aan de Raad van State. De Raad van State heeft hierover advies gegeven en er zijn diverse wijzigingen geweest, maar de belangrijkste pijlers zijn gebleven.
Mediation kan worden omschreven als een vorm van conflictoplossing waarbij een derde, de mediator, partijen begeleidt om gezamenlijk tot een oplossing te komen voor hun onderlinge conflict. Het doel van mediation is om vanuit de belangen van partijen te komen tot een gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimaal resultaat.
Volwaardig alternatief voor gang naar rechter
Het wetsvoorstel omvat de volgende drie wetten:
- wet registermediator;
- wet bevordering van mediation in het burgerlijk recht;
- wet bevordering van mediation in het bestuursrecht.
Het doel van het wetsvoorstel is om het gebruik van mediation te bevorderen en te professionaliseren. Mediation moet hiermee een volwaardig alternatief worden voor de gang naar de rechter. Van der Steur wil dat geschillen met een relationele dimensie in principe met mediation worden opgelost en niet aan de rechter worden voorgelegd. Met het wetsvoorstel wordt mediation zowel in het burgerlijk recht als in het bestuursrecht verankerd. De burgerlijk rechter wordt, voordat hij een zaak aanneemt, gestimuleerd om partijen te verwijzen naar mediation als alternatief voor conflictoplossing. Ook wordt er een landelijk register van mediators ingesteld. Hierin kunnen mediators met een minimum aantal “vlieguren” zich officieel registreren. Hierdoor zijn kwaliteitseisen gewaarborgd en is ook het tuchtrecht geregeld.
Van der Steur is geen voorstander van een verplichte mediation bij echtscheiding omdat het uitgangspunt van het wetsvoorstel is dat mediation niet verplicht is.
Verwachte invoeringsdatum
Omdat Van der Steur inmiddels Minister is, heeft de doorlooptijd van het wetsvoorstel wat vertraging opgelopen. De verwachting is echter dat zijn benoeming wellicht ook positief effect heeft en de vertraging wordt ingelopen. Waarschijnlijk is eind dit jaar de datum van invoering in zicht
Notaris als mediator
De KNB (de notariële beroepsorganisatie) vindt dat de notaris, als onafhankelijk en onpartijdig deskundige, bij uitstek geschikt is om de rol van mediator te vervullen. Groot voordeel van mediation door een notaris is dat een mediation kan worden afgesloten met een notariële akte, waardoor partijen zonder een gerechtelijke procedure in het bezit zijn van een zogenaamde executoriale titel (dus een stuk op basis waarvan je bij de andere partij nakoming van de afspraken kan afdwingen). Heb je een conflict en wil je een gang naar de rechter voorkomen? Onze mediators helpen je graag.