Wat kun je regelen in een codicil?
3 maart 2021
Misschien heb je wel eens gehoord van een codicil. In je testament kun je dingen vastleggen over je erfenis. Maar ook in een codicil kun je bepaalde wensen opschrijven voor na je overlijden.
Wat is een codicil?
Een codicil is een door jou geschreven tekst waarin je wensen kunt vastleggen voor na je overlijden. Je kunt daarin vastleggen wie bepaalde inboedelgoederen, sieraden of kleding moet krijgen. Dit doe je door in je codicil legaten te maken. Dat doe je door aan te wijzen welk specifiek ding naar wie gaat. Ieder ding dat je wil legateren moet je specifiek omschrijven. Een legaat van bijvoorbeeld al je sieraden kan niet, maar een legaat van een speciaal aangewezen sieraad mag wel.
In een codicil mag je niets anders legateren dan de inboedelgoederen, sieraden, kleding en bepaalde specifieke auteursrechten. Een legaat van een geldbedrag, of de aanwijzing van een executeur kun je dus niet regelen hierin regelen. Ook kun je niet je erfgenamen aanwijzen in een codicil.
Wel kun je bepalen dat de in het codicil gelegateerde spullen niet in een gemeenschap van goederen vallen van degene die het krijgt (de zogenaamde uitsluitingsclausule).
“Een codicil geldt niet meer als je het hebt vernietigd, bijvoorbeeld door het te verscheuren en weg te gooien”
Wat is het verschil met een testament?
In een testament kun je wel regelen wie je erfgenamen zijn, een executeur benoemen of een geldlegaat maken. Een testament moet je altijd bij een notaris maken. De notaris zal je dan ook adviseren over hoe je jouw wensen het beste kunt vastleggen. Een testament blijft altijd gelden, tenzij je het bij de notaris herroept. Bij een codicil is dit anders: een codicil geldt niet meer als je het hebt vernietigd, bijvoorbeeld door het te verscheuren en weg te gooien.
Ieder testament dat is gemaakt wordt ook ingeschreven in het Centraal Testamenten Register, zodat dit altijd terug te vinden is. Codicillen worden niet ingeschreven in dit register.
Aan welke vereisten moet het voldoen?
Een codicil moet aan een aantal vereisten voldoen om geldig te zijn. Deze vereisten zijn:
- het moet met de hand geschreven zijn;
- het moet ondertekend zijn; en
- de datum waarop het codicil gemaakt is moet erop staan.
Je kan het dus gewoon thuis maken. Het is wel belangrijk dat je aan je erfgenamen vertelt dat je een codicil gemaakt hebt. Anders zou het namelijk kunnen dat het kwijtraakt. Als je dat wil voorkomen kan je bijvoorbeeld ook de notaris vragen of hij/zij het codicil bij jouw laatste testament bewaart.
Een voordeel van je het thuis bewaren is dat je het altijd kunt aanpassen. Als je het wil aanvullen is het belangrijk dat je die aanvullingen ook weer met de hand schrijft, de aanvulling ondertekent en de datum erop zet.
Mochten er nou spullen in je codicil genoemd zijn die je niet meer hebt op het moment dat je overlijdt, dan geldt de bepaling daarover niet meer. De rest van het codicil blijft wel gewoon geldig.
Voorbeeld
Onderstaande tekst kun je als voorbeeld gebruiken. Let op: het codicil moet handgeschreven zijn en aan alle andere vereisten voldoen (zie hierboven).
Hierbij verklaar ik (naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonadres/plaats),
te legateren aan: (naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonadres/plaats),
het volgende: (precieze omschrijving van de te legateren spullen).
te legateren aan: (naam, geboortedatum, geboorteplaats, woonadres/plaats),
het volgende: (precieze omschrijving van de te legateren spullen).
(enzovoort)
Eventuele uitsluitingsclausule:
Ik bepaal dat het gelegateerde en dat wat daarvoor (door zaaksvervangingZaaksvervanging betekent dat iets in de plaats kan komen voor iets anders. Bijvoorbeeld je hebt een schilderij gekregen en dat verkoop je. Dan is de koopprijs die je daarvoor hebt gekregen voor het schilderij in de plaats gekomen. De koopprijs valt dan ook onder de uitsluitingsclausule.) in de plaats komt, alsmede de vruchtenVruchten zijn de opbrengsten van de spullen die je hebt gekregen. Bijvoorbeeld als je een appelboom hebt gekregen dan zijn de vruchten de appels die daarin groeien. Of als je de appelboom hebt verkocht de rente die je over de verkoopprijs krijgt op je spaarrekening. De vruchten vallen ook onder de uitsluitingsclausule. daarvan, niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen en niet in aanmerking zal mogen worden genomen bij enig verrekenbedingIn huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst kun je met je partner afspraken maken over de verdeling van jullie vermogen als jullie uit elkaar gaan, of als een van jullie overlijdt. Als je afspreekt je vermogen te verrekenen met dat van je partner heet dit een verrekenbeding..
Plaats
Datum
Handtekening
Slot
Mocht je nog vragen hebben over het maken van een codicil, neem dan gerust contact op met het Team Ondernemingsrecht!