Wat is mandeligheid?
19 augustus 2020
Bij de koop van een bestaande woning of een nieuwbouwwoning is het mogelijk dat je ook een aandeel in een mandelig terrein (bijvoorbeeld een binnenterrein of een parkeerterrein) hebt gekocht. Wat houdt het begrip mandeligheid in? En welke regels zijn hieraan verbonden voor jou? In deze blog geef ik graag antwoord op deze (en andere) vragen.
Van wie is eigenlijk het mandelige parkeerterrein?
Mandeligheid is een bijzondere vorm van mede-eigendom. Dit mede-eigendom is vaak gekoppeld aan een woning. Je kan de woning niet zonder je aandeel in het mandelige terrein verkopen.
Hoe mag ik het mandelige terrein gebruiken?
Een mandelig terrein is een perceel grond waar je bijvoorbeeld kan parkeren. Ook kan je het gebruiken als een doorgangsweg of tuin. In de notariële akte staat hoe je de grond mag gebruiken. De personen die eigenaar zijn van een aandeel in een mandelig terrein hebben allemaal toegang tot dit terrein.
“Iedereen die een aandeel in het mandelige terrein heeft is, samen met de andere eigenaren, verantwoordelijk voor het beheer van het mandelige terrein.”
Aan welke regels moet ik mij houden?
- Iedereen die een aandeel in het mandelige terrein heeft is, samen met de andere eigenaren, verantwoordelijk voor het beheer van het mandelige terrein. Onder beheer wordt onder meer verstaan:
• het onderhouden;
• het schoonhouden; en
• het vernieuwen (indien nodig),
van het mandelige terrein.
Hoe het beheer wordt uitgevoerd kan je zelf met de andere eigenaren afspreken. Soms zijn hier in de notariële akte ook al afspraken over gemaakt; - je mag het mandelige terrein gebruiken zoals dit is vastgelegd in de notariële akte. Stel dat het gebruik van het mandelige terrein tuin is, dan is het niet toegestaan om te parkeren;
- het mandelige terrein is van alle eigenaren gezamenlijk. Het is niet toegestaan een deel van het mandelige terrein bij je eigen tuin te trekken; en
- elke eigenaar betaalt mee aan de kosten van het beheer.
Welke kosten moet ik hiervoor betalen?
Het onderhoud van het mandelige terrein brengt kosten met zich mee. Iedere eigenaar betaalt mee aan deze kosten. In de notariële akte is opgenomen wie welk aandeel moet betalen.
Door samen afspraken te maken over het onderhoud wordt ook samen bepaald wat de hoogte is van de kosten. Stel dat de kosten voor het onderhoud in 2020 €1.200,00 bedragen. Een eigenaar die twee/tiende (2/10e) aandeel heeft in het mandelige terrein moet dus in 2020 een bedrag van €240,00 betalen.
Wat doet een beheervereniging?
Bij sommige mandelige terreinen is een beheervereniging aanwezig. Deze beheervereniging voert dan namens alle eigenaren het beheer van het mandelige terrein uit. Vaak word je lid van deze vereniging. Door lid te zijn kan je meebeslissen over hoe bijvoorbeeld het onderhoud wordt uitgevoerd. De daadwerkelijke uitvoering van het beheer wordt dan gedaan door de beheervereniging.
Vragen?
Mocht je nog vragen hebben? Neem dan contact met mij op!