Een aantal zaken kun je alleen regelen met een notariële akte, bijvoorbeeld: een testament of de levering van een woning. Wij zorgen ervoor dat jouw notariële akte aan alle vereisten voldoet. Een belangrijk onderdeel is het ondertekenen van de akte. Dit noemen we ook wel: het ‘passeren’ van de akte. Hierbij wordt eerst de akte doorgenomen en kun je nog vragen stellen als je die hebt. Vervolgens wordt de akte ondertekend. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je akte na de ondertekening? In deze blog vertel ik je daar meer over.
“Vaak krijg ik de opmerking dat het afschrift niet juist is, omdat alleen de handtekening van de notaris op het afschrift staat.”
Afschriften
Na het ondertekenen van de akte sturen wij je een digitaal afschrift of een afschrift per post. Op het afschrift staat alleen de handtekening van de notaris. Vaak krijg ik de opmerking dat het afschrift niet juist is, omdat alleen de handtekening van de notaris op het afschrift staat.
Het klopt dat op een afschrift alleen de handtekening van de notaris staat samen met een ambtszegel. De notaris verklaart hiermee dat het afschrift een kopie is van de originele akte.
Bij het sturen van een afschrift worden geen bijlagen meegestuurd. De bijlagen zijn gehecht aan de originele akte. De originele akte blijft bij ons op kantoor in een kluis.
Deze kluis moet waterdicht en brandveilig zijn. Ook moet de kluis genoeg luchtverversing hebben om de akten te kunnen bewaren.
Repertorium
Alle akten die getekend zijn, worden ingeschreven in het repertorium. Het repertorium is een register waar alle akten in staan geregistreerd die zijn getekend bij de notaris. Zo kan een akte altijd teruggevonden worden. Iedere akte heeft zijn eigen nummer.
Bewaren
De notaris is verplicht de akten te bewaren voor een termijn van 20 jaar. Na 20 jaar mogen de akten worden overbracht naar het Rijksarchief. Dit is een landelijk archief. Uiteraard blijft de notaris eigenaar van de akte. Om deze reden blijft de akte in het bezit van de notaris en kunnen wij de originele akte niet meegeven.
Andere registers
Afhankelijk van wat voor soort notariële akte je hebt getekend, registreren wij de akte vaak ook bij andere registers. Jouw testament wordt bijvoorbeeld ingeschreven bij het Centraal Testamentenregister. In dit register staat wie een testament heeft, wanneer het laatste testament is opgemaakt en bij welke notaris. De notaris kan namens de erfgenamen inzage doen in het register.
Tot slot
Heb je een vraag over bovenstaand onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op!