De vrijgestelde schenking benutten voor jouw woonhuis?
Vrijgestelde schenking voor jouw huis? Tot 1 januari 2015 is het mogelijk om maximaal € 100.000 te ontvangen zonder dat hierover schenkbelasting hoeft te worden betaald. De vrijstelling is niet beperkt tot een schenking door ouders aan hun kind, de ontvanger kan ook iemand anders zijn. Je moet het bedrag dan wel gebruiken voor een eigen woning. Bijvoorbeeld voor de aanschaf daarvan en/of voor verbetering en onderhoud van je eigen woning.
Nu het einde van 2014 in zicht komt en de vrijstelling straks dus niet meer geldt, is het goed om te weten waar je op moet letten als je deze vrijstelling nog dit jaar wil benutten.
Huis kopen met schenking kan alleen in 2014
Wil je met de schenking een woning kopen? Dan moet dat nog in 2014 gebeuren. Dus de koopakte van de makelaar én de levering bij de notaris moeten nog dit jaar plaatsvinden. De minister heeft hierop één uitzondering gemaakt, namelijk voor nieuwbouwwoningen. In dat geval moet minimaal één bouwtermijn in 2014 betaald zijn vanuit de schenking. Wel moet de schenker het hele bedrag in 2014 aan jou als koper hebben overgemaakt.
Huis verbouwen met schenking kan tot eind 2016
Als je de schenking gebruikt voor verbouwing van je eigen woning (verbetering of onderhoud) dan kan dat nog tot eind 2016. Ook hier geldt dat het hele schenkingsbedrag wel in 2014 op je rekening moet staan. Bovendien moet je de eigen woning die je wil verbouwen wel al in 2014 in eigendom hebben. Dit staat niet letterlijk in de tekst van het wetsartikel maar dit is gebleken na Kamervragen hierover.
Kopen en verbouwen?
Kortom: koop je dit jaar nog een ‘opknaphuis’ en gebruik je een deel van de schenking om de koopprijs te betalen en betaal je met de rest volgend jaar de verbouwing? Dan gaat het goed!
Koop je samen met een partner de woning en jij gebruikt jouw schenking om jouw helft van de koopprijs of de verbouwing te betalen? Dan wil je dat dit geld ‘aan jouw kant’ blijft. Leg dit daarom goed vast met je partner. De schenker kan hieraan meehelpen door aan de schenking een zogenaamde uitsluitingsclausule te verbinden. Op grond daarvan komt de schenking alleen aan de ontvanger toe. Als jij als ontvanger en je partner uit elkaar gaan hoeft het geschonken bedrag niet gedeeld te worden. Als je hierover vragen hebt, helpt ons team familierecht je hier graag bij.
Schenking vastleggen
Hoewel niet wettelijk verplicht is vastlegging van de schenking bij de notaris wel aan te raden. Bijvoorbeeld om zo’n uitsluitingsclausule zwart op wit te hebben. Ook vragen banken vaak om een akte als je de rest van de koopsom met hypotheek wil financieren. En als ouders een schenking doen aan één kind om een woning te kopen en (nog) niet aan de andere kinderen, dan willen ze vaak dat dit later met de erfenis verrekend wordt. Ook dat is iets wat je bij de notaris vastlegt.
‘Gewone’ schenkingsvrijstelling weer in 2015
Tot slot goed om te weten: als de aankoop van de woning niet meer lukt in 2014 dan kan in 2015 de ‘gewone’ grote vrijstelling van € 50.000 nog uitkomst bieden. Hiervoor gelden wel strengere eisen, bijvoorbeeld dat het moet gaan om een schenking van een ouder aan een kind en het kind niet ouder dan 40 jaar mag zijn.
Voor vragen hierover kan je contact opnemen met Elles van der Pluijm van sectie familierecht.