Een voorlopig koopcontract is een veel gebruikte term, vooral door makelaars en particuliere (ver)kopers in de woningmarkt. Maar de vraag is of deze term wel zo juist is? Het tegenovergestelde woord van voorlopig is definitief. Het woord ‘voorlopig’ suggereert dat het contract nog niet definitief is, maar is dat ook zo?
Toch definitief?
Helaas (in sommige gevallen) gaat die beredenering niet helemaal op. Een voorlopig koopcontract is wel degelijk een definitief koopcontract. Het is een overeenkomst waar zowel de verkoper als de koper hun handtekeningen op hebben gezet. Dit betekent dat partijen overeenstemming hebben bereikt en er over en weer verplichtingen ontstaan. De koper moet de koopprijs betalen en de verkoper moet de eigendom van de woning leveren.
Bedenktijd
Waar komt die term voorlopig dan vandaan? Het gebruik van deze term is op meerdere manieren te verklaren. Zo heeft iedere particuliere koper van een woning 3 dagen bedenktijd. Dat wil zeggen dat de koper zonder opgave van redenen binnen deze 3 dagen bedenktijd het koopcontract kan ontbinden. De koper kan dus eenzijdig onder het koopcontract uit. Meer over de 3 dagen bedenktijd kun je lezen in de blog van Simone.
Ontbindende voorwaarden
Een tweede verklaring voor het gebruik van het woord voorlopig kan uit het gebruik van één of meerdere ontbindende voorwaarden in een koopcontract worden gevonden. Op zo’n ontbindende voorwaarde kan door een koper en/of verkoper onder bepaalde omstandigheden een beroep worden gedaan. Door een beroep te doen op een ontbindende voorwaarde komen partijen onder de verplichtingen van het koopcontract uit. De meest voorkomende ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud van een koper. Kortweg houdt dit in dat wanneer de koper op datum x zijn financiering niet bij één of meerdere banken rond krijgt en hij de afwijzingen van de bank(en) schriftelijk kan overleggen, hij een beroep kan doen op ontbinding van het koopcontract. Wil je meer weten over ontbindende voorwaarden, lees dan de blog van Katrien hierover.
Definitief koopcontract
Een koopcontract dat zowel door de koper als de verkoper is getekend is dus wel degelijk bindend, de term voorlopig is daarom misleidend. Met het woord voorlopig wordt alleen bedoeld dat partijen onder bepaalde in het koopcontract opgenomen omstandigheden onder de verplichtingen van het koopcontract uit kunnen.
Let op! Het kan dat er aan een beroep op een ontbindende voorwaarde financiële consequenties verbonden zijn. Denk hierbij aan gemaakte kosten door een notaris.
Vragen?
Heb je vragen over koopcontracten? Neem dan contact op met ons team vastgoed. Wij helpen je graag!