Onduidelijkheid in contract: juridisch gevecht
Het Hof Den Bosch heeft in maart 2015 een uitspraak gedaan over de uitleg van een voorkeursrecht. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is juridische stukken goed te formuleren. In het hierna te bespreken geval ontstond tussen partijen discussie of onder “vervreemden” ook “schenken” moet worden begrepen. Onvoldoende duidelijkheid hierover in het contract leidde tot een juridisch gevecht.
De casus
In deze casus had Verkoper een woning overgedragen aan Koper. In de akte van levering waarbij de woning in eigendom werd overgedragen was ook een voorkeursrecht opgenomen. Deze had betrekking tot een naburig perceel tuingrond. Wat bepaalde het voorkeursrecht? Verkoper moest bij een voornemen tot vervreemding van het bedoelde perceel, het perceel aanbieden aan Koper. Verkoper heeft het perceel vervolgens geschonken aan zijn kinderen.
Koper is van mening dat Verkoper hiermee het voorkeursrecht heeft geschonden, omdat ook een schenking onder “vervreemden” zou vallen. Verkoper stelt echter dat het voorkeursrecht alleen gold bij een verkoop, waarvan hier geen sprake was. Tussen partijen ontstaat daarom verschil van mening over de inhoud en strekking van het voorkeursrecht.
Uitspraak van het Hof
Nadat Verkoper eerst in het ongelijk is gesteld door de rechtbank wordt hij vervolgens wel in het gelijk gesteld door het Hof. Het Hof geeft aan dat Verkoper genoeg bewijs heeft aangeleverd om aan te tonen dat de formulering van het voorkeursrecht in de akte van levering niet overeen kwam met de bedoeling van partijen. Het Hof bepaalt dan ook dat het woord “vervreemden” in de akte van levering moet worden aangepast in het woord “verkopen”.
Voorkom problemen, leg afspraken duidelijk vast
Uit het voorgaande blijkt dat het erg belangrijk is om de gemaakte afspraken juist te formuleren. Partijen hadden er goed aan gedaan om, samen met de notaris, af te stemmen wat er met betrekking tot dit voorkeursrecht onder vervreemden zou moeten worden verstaan.
Naast de formulering van de verplichting die het voorkeursrecht inhoudt, is het verder belangrijk om onder meer over de volgende zaken duidelijke afspraken vast te leggen:
- welke voorwaarden en bepalingen zullen er te zijner tijd in de mogelijk te sluiten koopovereenkomst opgenomen moeten worden?;
- hoe moet de koopprijs worden vastgesteld?;
- binnen welke termijn na de aanbieding moet de voorkeursgerechtigde aangeven gebruik te willen maken van zijn recht?;
- gaat de aanbiedingsverplichting en het voorkeursrecht ook over op bijvoorbeeld erfgenamen?
Deze en andere punten moeten duidelijk worden vastgesteld tussen partijen om conflicten en onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen.
Vraag advies
Het is daarom aan te raden om een deskundige in te schakelen als het gaat om de formulering van bijvoorbeeld een voorkeursrecht zodat alles duidelijk en helder kan worden vastgelegd. Heb je hierover nog vragen of wil je meer informatie dan kun je uiteraard contact opnemen met ons.