Gevangenisstraf voor levensexecuteur door misbruik algehele volmacht
Kort geleden is een gevolmachtigde veroordeeld. Hij kreeg tot 22 maanden gevangenisstraf omdat hij een volmacht had misbruikt. Hij had met de aan hem gegeven algehele volmacht geld toegeëigend, wat toebehoorde aan de volmachtgeefster die wilsonbekwaam was.
Het misbruik van de volmacht
De gevolmachtigde had volgens de Rechtbank met de algehele volmacht het volledige beheer over de financiën van de volmachtgeefster gevoerd. En dit gedurende vier jaar. Daarbij had hij elke keer geldbedragen van de bankrekeningen van de volmachtgeefster gehaald. Deze bedragen zijn voor verschillende doelen voor de gevolmachtigde, zijn vrouw en hun kinderen gebruikt. Zo betaalden zij bijvoorbeeld de energierekening voor hun eigen huis, het onderhoud van hun auto, vliegtickets en boodschappen voor henzelf. Dit alles kwam van de rekeningen van de volmachtgeefster. Hun kinderen hebben daarnaast meerdere keren giften ontvangen. De giften kwamen uit het vermogen van de volmachtgeefster.
Omschrijving bevoegdheden gevolmachtigde
De gevolmachtigde had niet het recht om, op basis van de door volmachtgeefster verleende volmacht, rechtstreeks geld en/of goederen van de volmachtgeefster aan hemzelf toe te eigenen.
Hij mocht wel beschikken over haar vermogen. Maar alleen wanneer dit in het voordeel was van volmachtgeefster. De Rechtbank leidt dit af uit de omschrijving van de bevoegdheden van de gevolmachtigde en uit de opschortende voorwaarde. Er mocht namelijk pas van de volmacht gebruik worden gemaakt als een arts had verklaard dat volmachtgeefster wegens haar lichamelijke en/of geestelijke toestand niet langer in staat zou zijn om haar eigen rechten en belangen waar te nemen. De volmacht ging dus tot niet verder dan het vertegenwoordigen van volmachtgeefster ter behartiging van haar belangen.
Er is geen uitzondering voor het geval de gevolmachtigde de toe-eigening van dit geld beschouwde als tegenprestatie voor de zorg die hij en zijn echtgenote aan volmachtgeefster verleenden.
Toezichthouder bij levenstestament
Wat als in het levenstestament waarin de algehele volmacht werd gegeven een toezichthouder was benoemd? Dan was mogelijk het misbruik eerder aan het licht gekomen, of misschien wel helemaal niet aan de orde geweest. Een toezichthouder gaat periodiek de werkzaamheden van de gevolmachtigde na. Bijvoorbeeld eens per jaar. De notaris kan je hierover informeren en eventueel ook als toezichthouder optreden. Meer weten over dit onderwerp? Kijk hier of neem contact op met ons team familierecht.
Bron notamail: NFX 2016/91, Rb. Noord-Nederland 8 april 2016, nr 18/820056-14 (RBNNE:2016:1712)