Verrekening van restschuld
Soms bevatten huwelijkse voorwaarden een bepaling dat een van de echtgenoten bij echtscheiding een bedrag verrekend krijgt. Bijvoorbeeld het bedrag dat die partner aan eigen geld in de aankoop van een gemeenschappelijk huis heeft gestoken. Als het huwelijk dan inderdaad strandt, willen beide partners nogal eens ruziën over die verrekening. Dat speelt vooral als er sprake is van een restschuld op de verkoop van het huis.
Wat is leidend?
De tekst van de huwelijkse voorwaarden is ook in dit soort situaties leidend. De hypothecaire lening is in deze situatie in de interne verhoudingen tussen beide partners in ongelijke mate verdeeld. Voor de bank maakt dat niet uit en zijn beide partners zelfs hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele restschuld. Voor de onderlinge draagplicht van partners is er wel een verschil. Daarin heeft de partner die een bepaald bedrag aan eigen geld heeft ingebracht een schuld, die ten opzichte van zijn of haar partner precies dat bedrag lager is.
Eigen geld ingebracht?
Als de partner die eigen geld heeft ingebracht uiteindelijk meer heeft afgelost dan het bedrag van zijn of haar schuld, mag deze dit teveel betaalde bedrag terugvorderen van de andere partner. Ook geldt dat de andere partner, indien deze minder heeft afgelost dan zijn of haar schuld, geld is verschuldigd aan de partner die eigen geld heeft ingebracht.
Bron: Opmaat Personen- en familierecht, nieuws 2014/286, ECLI:NL:RBAMS:2014:2546