Tijdelijk verhuren met NHG?
Verhuren van je huis? Huizenbezitters die hun huis moeilijk kunnen verkopen zoeken hun heil vaak in het tijdelijk verhuren van het huis. Wil je je huis verhuren maar rust er nog een hypotheek (met Nationale Hypotheekgarantie) op? Dan moet je voorafgaan aan de verhuur toestemming aan de bank vragen. Bij het tekenen van de hypotheekakte ben je namelijk op de hoogte gesteld van het huurbeding. Dit houdt kort gezegd in dat voorafgaand aan de voorgenomen verhuur van het huis aan de bank toestemming hiervoor moet worden gevraagd.
Geen toestemming gevraagd aan de bank
Omdat door verhuur de waarde van het huis daalt, kan dit voor de bank bij eventuele gedwongen verkoop nadelig uitpakken. Wordt het huis toch verhuurd zonder dat de bank daarvoor toestemming heeft gegeven? Dan kan de bank op grond van de hypotheekvoorwaarden de hypothecaire geldlening opeisen. Het opeisen van de lening gaat meestal samen met een gedwongen verkoop van het huis door de bank.
Restschuld blijft na gedwongen verkoop
Blijkt na gedwongen verkoop de verkoopopbrengst onvoldoende te zijn om daarmee de hypothecaire geldlening af te lossen? Dan zal de bank een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie. De restschuld (het verschil tussen het geleende hypotheekbedrag en de verkoopopbrengst) zal dan door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (SWEW) aan de bank worden betaald. Maar omdat de schuldenaar zich niet heeft gehouden aan de hypotheekvoorwaarden (verhuur zonder toestemming) waardoor het huis als gevolg van de gedwongen verkoop minder heeft opgebracht zal de SWEW de restschuld aan de schuldenaar niet kwijtschelden. De schuldenaar blijft dus met een restschuld zitten.
Vraag advies
Ben je van plan je je in de verkoop staande huis tijdelijk te verhuren? En wil je weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om niet voor een voldongen feit te worden geplaatst? Laat je dan vooraf deskundig adviseren.
Bron: Afd. Bestuursrechtspraak RvSt 25 september 2013 RVS: 2013:1254
Inderdaad is het zo. Dank voor de informatie. Een koophuis verhuren zonder toestemming lijkt mij een zeer gevaarlijke zaak. De verhuurder moet altijd op de hoogte gesteld worden, om te voorkomen dat hij of zij uiteindelijk niet geconfronteerd raakt met de hypotheek van de eigenaar. En het opeisen van de hypothecaire geldlening is dan voor de bank een van de opties.
Ik ken heel veel mensen die, ondanks de waarschuwingen, hun huis verhuren met hypotheek…