In gemeenschap van goederen getrouwd
Gemeenschap van goederen: zo zijn in ons land nog steeds de meeste echtparen getrouwd. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden bij echtscheiding gelijk verdeeld worden, elk de helft. Dat kan heel vervelend uitpakken als je bijvoorbeeld bij de echtscheiding pas geconfronteerd wordt met schulden van je partner, waar je eerder niks van wist. Die situatie is geen uitzondering. Wil je dat voorkomen? Dan kan je als je gaat trouwen beter huwelijkse voorwaarden opstellen.
Bij scheiden schulden ex-partner gelijk delen
De Hoge Raad houdt stevig vast aan de hoofdregel dat – in geval van echtscheiding van in gemeenschap van goederen getrouwde stellen – de bezittingen gelijk over beide partners wordt verdeeld en dat de schulden door beide partners in gelijke mate worden gedragen. Dat liet de Hoge Raad blijken in een zaak waarin de vrouw niet goed op de hoogte was van de schulden van haar echtgenoot. De man had tijdens het huwelijk een schuld opgebouwd van niet afgedragen omzetbelasting, plus heffingsrente. Zonder dat zijn vrouw het wist, overlegde hij al tijdens het huwelijk met de belastingdienst over de betaling daarvan. Hij maakte een afspraak met de belastingdienst zonder zijn vrouw daarover in te lichten.
De vrouw kwam pas tijdens de echtscheidingsprocedure tot de ontdekking dat de schuld en de afspraak met de belastingdienst er waren. Omdat zij hier niets van wist stapte ze naar de rechter en kreeg in hoger beroep gelijk bij het Hof.
Geen uitzondering
De Hoge Raad stak er vervolgens een stokje voor. De Hoge Raad vond de situatie niet uitzonderlijk genoeg. Er wordt in dit soort situaties gekeken naar de redelijkheid en billijkheid van de gevolgen van de hoofdregel. Er wordt alleen van de hoofdregel afgeweken als er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er schulden van voor het huwelijk zijn, of als een van de partners voor het huwelijk een uitkering heeft ontvangen die achteraf ook in de gemeenschap zou moeten vallen. Ook een strafrechtelijke veroordeling die van invloed is op de verdeling kan een zeer uitzonderlijke situatie zijn.
Bron: Opmaat voor het Notariaat, nieuws 2014/474; ECLI:NL:HR:2013:CA3748