Van eenmanszaak naar BV
Als je een eenmanszaak hebt, kan het om verschillende redenen verstandig zijn om over te stappen op een BV. Waarom zou je dat doen en hoe werkt dat eigenlijk?
Aansprakelijkheid
Een belangrijke reden om te kiezen voor een BV is de aansprakelijkheid. Als je een eenmanszaak hebt, dan is er -juridisch gezien- geen onderscheid tussen je privévermogen en je zakelijk vermogen. Zakelijke schuldeisers kunnen zich dus verhalen op je privévermogen.
Als je een BV hebt, dan is in principe de BV aansprakelijk voor de zakelijke schulden. De BV heeft, zoals we dat juridisch noemen, rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de BV eigenaar kan zijn van vermogen en schulden kan hebben, maar ook bijvoorbeeld kan optreden als bestuurder van een andere vennootschap. De BV is dus de ondernemer, die de zakelijke risico’s draagt. Jij bent, als bestuurder van de vennootschap, alleen aansprakelijk als je je bestuurstaak niet goed uitvoert (wanbeheer).
Fiscaal
De overstap naar de BV kan ook fiscaal ingegeven zijn. Als je nog niet zo veel winst maakt, dan is vaak een eenmanszaak fiscaal voordeliger vanwege de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Als de winst hoger wordt, dan kan de BV fiscaal gunstiger uitpakken. Omdat je dan te maken krijgt met vennootschapsbelasting (Vpb) in plaats van Inkomstenbelasting (IB). In de Vpb geldt een lager tarief.
BV-structuur
Vaak wordt gewerkt met twee BV’s, namelijk een holding en een werkmaatschappij. Jij bent aandeelhouder van de holding en de holding is aandeelhouder van de werkmaatschappij. In de werkmaatschappij wordt, zoals de naam al zegt, de onderneming gedreven. Daar wordt dus de winst gemaakt. Deze winst wordt uitgekeerd aan de holding en vervolgens aan jou.
Als je winst maakt in je eenmanszaak, dan moet je over deze winst meteen inkomstenbelasting betalen. Als je winst maakt in de werkmaatschappij, kun je ervoor kiezen om deze winst wel uit te keren aan de holding (zodat het “veilig” is voor schuldeisers van de werkmaatschappij), maar nog niet aan jezelf. De holding betaalt op het moment van ontvangst van de winst nog geen belasting. Pas op het moment dat je de winst nodig hebt voor je levensonderhoud (misschien pas na je pensioen), keer je het uit aan jezelf en betaal je inkomstenbelasting.
Inbreng
Als je overstapt op de BV, heb je de keuze om de eenmanszaak te stoppen en de bedrijfsinventaris aan de BV over te dragen. Of om de onderneming van de eenmanszaak door de BV laten voortzetten. Als je de eenmanszaak stopt, zal je moeten afrekenen voor de inkomstenbelasting (je betaalt belasting over de eindwinst). Als je de BV de onderneming laat voortzetten kun je ervoor kiezen om niet af te rekenen. Dit is iets wat je met je accountant moet bespreken. Als de BV de onderneming voortzet, dan draag je in een notariële akte de onderneming over aan de BV. In ruil daarvoor krijg je aandelen in de BV.
Vragen over overstappen naar een BV? Wij helpen je graag.