Uit elkaar gaan na samenwonen
Wat gebeurt er met de gezamenlijke koopwoning?
28 augustus 2020
Woonde je samen in een gezamenlijke koopwoning maar gaan jullie uit elkaar? Dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden over jullie woning. Welke afspraken het beste bij jullie passen hangt af van jullie situatie.
Wat zijn de mogelijkheden?
Je kunt onder meer kiezen om:
- Samen de woning te verkopen aan een ander.
- Samen eigenaar te blijven van de woning (en samen schuldenaar te blijven met betrekking tot de hypotheek). Een van de twee kan dan in de woning blijven wonen of jullie besluiten om de woning te gaan verhuren.
NB: we adviseren dan altijd om goede onderlinge afspraken te maken over de hypotheek (schuld bij de bank) en de woning. - De woning te verdelen aan één van jullie.
Degene die de woning overneemt zal de ander moeten kunnen uitkopen. Je moet goede afspraken maken over een eventuele over- of onderwaarde van de woning.
Ook moet de bank (hypotheeknemer) toestemming geven. Degene die de woning verlaat wil natuurlijk niet meer aansprakelijk zijn voor de geldlening (hypotheek). Of dit mogelijk is, hangt van jullie situatie af. De bank moet hier mee akkoord gaan. De bank kan dan namelijk nog maar bij één van jullie aankloppen voor de betaling van de geldlening, in plaats van bij jullie allebei.
Moet er ook overdrachtsbelasting worden betaald?
Als je de woning samen hebt verkregen dan kan de woning vaak zonder overdrachtsbelasting toegedeeld worden aan één van jullie. Dit ligt aan hoe jullie de woning (samen) hebben verkregen.
- Gehuwd of geregistreerd als partner in gemeenschap van goederen?
Ben je gehuwd (of geregistreerd als partner), en valt de woning in je huwelijksgemeenschap? Dan is er bij de verdeling van de woning aan één van jullie geen overdrachtsbelasting verschuldigd. - Ongehuwd en de woning samen verkregen?
Woonde je ongehuwd samen? En wil je een verdeling van de gezamenlijke woning zonder overdrachtsbelasting realiseren? Dan is het vereist dat je in een bandbreedte van 40-60% samen eigenaar bent van de woning. Is één van jullie voor bijvoorbeeld maar 10% eigenaar? Dan zal bij de verdeling wel overdrachtsbelasting betaald moeten worden. - Woning niet samen verkregen
Heb je de woning niet samen geleverd gekregen, en was je niet getrouwd (of geregistreerd als partner)? Dan moet er wel overdrachtsbelasting betaald worden. Dit is ook het geval als de koopsom door jullie beiden is betaald (omdat deze bijvoorbeeld van een gezamenlijke rekening kwam) maar dat maar één van jullie de woning geleverd heeft gekregen op zijn/haar naam.
Vragen?
Is je relatie beëindigd en wil je een en ander met betrekking tot jullie gezamenlijke woning regelen? Neem dan contact met mij op, ik help je graag!
Dit is net wat ik nodig had. Een vriendin van mij zit in zo een situatie, waar beide partijen vast zitten met de koopwoning. Ik zal haar dit blog tonen, zodat ze samen een beter besluit kunnen nemen. Dank je voor het delen.
Beste Floris.
Bedankt voor je bericht, goed om te horen dat mijn blog je/jullie geholpen heeft. Mochten jullie hier nog vragen over hebben, voel je dan vrij om mij te bellen.
Groeten, Merel.