UBO register: stand van zaken
Update van de stand van zaken met betrekking tot de implementatie van de Europese richtlijn (invoering van het ‘UBO register’).
Zoals in onze eerdere blog aangegeven zou per 26 juni 2017 een Europese anti-witwasrichtlijn in de Nederlandse wetgeving moeten zijn ingevoerd. Deze richtlijn is ingegeven vanuit de wens om witwassen, belastingontduiking en terrorismefinanciering tegen te gaan. De richtlijn gaat over het invoeren van een register waarin de uiteindelijk belanghebbenden (UBO) van in Nederland opgerichte vennootschappen en andere juridische entiteiten moeten worden ingeschreven (UBO register). Wat betekent dit UBO register voor jou en wat is de stand van zaken ten aanzien van de invoering? Lees onze blog hierover.
Conceptwetsvoorstel
Op 31 maart 2017 is het conceptwetsvoorstel met betrekking tot de implementatie van het UBO register voorgelegd om te raadplegen. De consultatieperiode was relatief kort en is op 28 april 2017 gesloten. Het gaat om een voorstel tot wijziging van de Handelsregisterwet 2007 (HrW), de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) en de Wet op de economische delicten (WED). Het conceptwetsvoorstel introduceert een publiek toegankelijk UBO register. Hierin zijn de UBO’s van in Nederland opgerichte entiteiten die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) zijn opgenomen. Bij de KvK ingeschreven entiteiten worden verplicht om deze informatie zelf aan te leveren bij de KvK.
Per wanneer wordt het UBO register ingevoerd?
De consultatieperiode is al verstreken en de implementatie zou uiterlijk op 26 juni 2017 hebben moeten plaatsgevonden. Deze datum is niet gehaald. Het ministerie van Financiën heeft meegedeeld dat het echte wetsvoorstel pas in de tweede helft van 2017 zou worden verwacht. Zijn alle reacties verwerkt en is het wetgevingsproces in de Eerste Kamer en Tweede Kamer afgerond? Dan zal het UBO register nog geïmplementeerd moeten worden door de KvK. De invoeringsdatum is dus nog onbekend.
Heb je een onderneming die een registratieplicht heeft? Dan krijg je na de inwerkingtreding 18 maanden de tijd om te voldoen aan de registratieplicht in het UBO register.
Wie is UBO?
Wat is definitie van een UBO in het wetsvoorstel? Een UBO is de uiteindelijk belanghebbende van een vennootschap of andere juridische entiteit die is opgericht in Nederland. Wordt een natuurlijk persoon aangemerkt als UBO? Dat hangt onder meer af van jouw kapitaalbelang of zeggenschap in een vennootschap of andere juridische entiteit. Een UBO is een natuurlijk persoon. Deze is direct of indirect de uiteindelijke eigenaar van of heeft zeggenschap (meer dan 25%) over een onderneming of een rechtspersoon. Omdat de UBO-registratieplicht voor verschillende rechtsvormen gaat gelden is niet altijd duidelijk wie de UBO is. Er wordt daarom voorgesteld om een grondslag op te nemen in een besluit. Waarbij per type onderneming en rechtspersoon wordt bepaald wie moet worden beschouwd als uiteindelijk belanghebbende.
UBO register
Zoals het wetsvoorstel er nu ligt zal er geen apart UBO register komen. Het UBO register wordt verwerkt in de HrW. En wordt verder uitgewerkt in de Wwft (het UBO-begrip in het Uitvoeringsbesluit Wwft) en de WED (sancties). Er komt dus een centraal UBO register bij de KvK.
Wat wordt publiek toegankelijk?
In het UBO register zal de volgende beperkte set gegevens van een UBO publiek toegankelijk zijn:
- naam;
- geboortemaand en –jaar;
- nationaliteit;
- woonstaat;
- de aard en omvang van het economische belang van de UBO.
Vanwege de privacy komt er geen registratie van de exacte percentages. Maar wordt er gebruik gemaakt van bandbreedtes van 25%, 50%, 75% en 100%.
Wat wordt niet publiek toegankelijk?
De volgende gegevens worden niet openbaar en zijn alleen in te zien door de bevoegde autoriteiten en de Financiële inlichtingen eenheid (FIU):
- BSN of buitenlands fiscaal identificatienummer (TIN);
- geboortedag; en
- geboorteland en –plaats;.
- woonadres.
Voor welke entiteiten geldt het UBO register?
Het gaat om de volgende entiteiten. BV’s, NV’s, stichtingen, verenigingen, rederijen, maatschappen, vof’s, commanditaire vennootschappen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, Europees economisch samenwerkingsverbanden, Europese naamloze vennootschappen (SEs) en Europese coöperatieve vennootschappen (SCEs).
Fondsen
Er wordt onderzocht of fondsen voor gemene rekening in de zin van artikel 2, derde lid, van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 ook een UBO-registratieplicht krijgen.
Trusts
Trusts zijn uitgezonderd omdat het Nederlands recht de trust of vergelijkbare juridische constructies niet kent. Andere EU-lidstaten zullen mogelijk wel een UBO register voor trusts opstellen.
Eenmanszaken, overheden, kerken, VVE’s en buitenlandse rechtspersonen
Voor een beperkt aantal categorieën van ondernemingen en rechtspersonen wordt voorgesteld om een uitzondering te maken op de plicht om UBO-gegevens in te schrijven in het handelsregister. Het gaat hier om onder andere eenmanszaken, publiekrechtelijke rechtspersonen en verenigingen van eigenaren. Wat is de achtergrond van deze uitzondering? Op dit moment is er reden om aan te nemen dat bij die rechtspersonen en ondernemingen een laag risico op witwassen of financieren van terrorisme bestaat. Ook kerkgenootschappen worden voorlopig uitgezonderd. Het uitgangspunt is dat registratie van natuurlijke personen als UBO van een kerkgenootschap, een indirecte registratie van de religie van die UBO’s betekent. Heb je een buitenlandse rechtspersoon met een hoofd-of nevenvestiging in Nederland? Deze zullen ook uitgezonderd zijn omdat deze niet in Nederland zijn opgericht.
Terugmeldingsplicht
Ben je een registratieplichtige entiteit? Dan moet je ervoor zorgen dat informatie over de UBO altijd juist en volledig is. De UBO-informatie in het centraal register moet toereikend, accuraat en actueel zijn. Daarom wordt een terugmeldingsplicht ingesteld voor de Wwft-instellingen. Te denken valt aan aangewezen bevoegde autoriteiten en de FIU. Wat houdt deze terugmeldingsplicht in? Ze zijn dan verplicht om melding aan de KvK te doen in het geval zij twijfel hebben over de juistheid van of aan de juistheid van het ontbreken van bepaalde UBO-informatie. Deze zogenaamde ’terugmeldingsplicht’ gaat pas in wanneer de initiële registratie van het UBO register is afgerond.
Boetes/strafrechtelijke vervolging
Handel je als registratieplichtige entiteit in strijd met genoemde UBO-registratieverplichtingen? Dan kan er sprake zijn van een economisch delict. Je kunt hiervoor hoge boetes krijgen en/of strafrechtelijk worden vervolgd. Het Bureau Economische Handhaving, onderdeel van de Belastingdienst, houdt zich bezig met de opsporing van een delict en het Openbaar Ministerie met de vervolging ervan.
Wie heeft toegang tot het register?
In principe krijgt iedereen toegang tot de beperkte set gegevens. In aanvulling daarop worden aan bepaalde autoriteiten en FIU aanvullende gegevens verstrekt. Die relevant zijn in het kader van hun werkzaamheden op het gebied van toezicht en opsporing. Vanwege de mogelijke impact op de privacy en veiligheid van de UBO zijn waarborgen opgesteld. Om het UBO-register in te zien zijn er wel beperkingen opgelegd.
- Je wordt als afnemer geregistreerd door de KvK.
- Als afnemer betaal je een kostendekkende vergoeding voor inzage.
- Je ziet als afnemer alleen beperkte UBO-informatie.
- Alle informatie over een UBO, behalve die over aard en omvang van het door de UBO gehouden economisch belang, wordt afgeschermd als een UBO minderjarig is. Of als hij anderszins (aantoonbaar) handelingsonbekwaam is of door het openbaar beschikbaar maken van diens gegevens wordt blootgesteld aan een risico op fraude, ontvoering, chantage, geweld of intimidatie. Tijdens de behandeling van een verzoek zijn de UBO-gegevens waar het om gaat niet zichtbaar in het openbare register.
Er zal zoveel mogelijk worden aangesloten bij het huidige systeem van de KvK voor het aanvragen van gegevens zoals uittreksels en jaarrekeningen. Wil je als UBO bezwaar maken tegen het openbaar maken van je gegevens? Dat is ook mogelijk, je kunt dan bezwaar maken.
Vragen?
Wij houden je op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen met betrekking tot UBO register. Vragen over het UBO register? Neem gerust contact op met ons team ondernemingsrecht.