UBO register update
Inwerkingtreding per 27 september 2020!
21 september 2020
Zoals in onze eerdere blogs (zie onder) aangegeven dient Nederland een Europese anti-witwasrichtlijn (Richtlijn) in de Nederlandse wetgeving in te voeren. De Richtlijn is opgesteld om witwassen, corruptie, belastingontduiking, fraude en financiering van terrorisme tegen te gaan.
Op grond van de Richtlijn moet Nederland een register invoeren waarin de uiteindelijk belanghebbenden (UBO) van in Nederland opgerichte vennootschappen en andere juridische entiteiten moeten worden ingeschreven (UBO register).
Wat betekent dit UBO register nu voor jou en wat is de laatste stand van zaken ten aanzien van de invoering? Lees onze blog hierover.
Aangenomen wetsvoorstel
Op 23 juni 2020 is het wetsvoorstel door de Eerste Kamer aangenomen. Met het aangenomen wetsvoorstel wordt een publiek toegankelijk UBO register geïntroduceerd. Het register wordt beheerd door de Kamer van Koophandel (KvK).
Per wanneer wordt het UBO register ingevoerd?
De datum van inwerkingtreding van het UBO register is 27 september 2020.
Binnen welke termijn moet je je UBO registreren?
De KvK zal vanaf 27 september 2020 alle reeds ingeschreven entiteiten gaan aanschrijven. Gezien de hoeveelheid aan ingeschreven entiteiten zal de KvK dit in tranches gaan doen.
Heb je een onderneming die een registratieplicht heeft? Dan krijg je na de inwerkingtreding 18 maanden de tijd om te voldoen aan de registratieplicht in het UBO register. Je dient dus uiterlijk 27 maart 2022 je UBO te hebben geregistreerd.
De datum van inwerkingtreding van het UBO register is 27 september 2020. Degene aan wie de vennootschap / entiteit toebehoort is verplicht de inschrijving te doen.
Bij de registratie moet je de documenten aanleveren aan de hand waarvan de KvK kan controleren of de opgegeven (pseudo) UBO juist is. Denk hierbij aan statuten, aandeelhoudersregister, kopie paspoort, organogram, andere notariële akten etc.
Wie is (pseudo) UBO?
Wie kwalificeert nu als UBO voor het UBO register? Een UBO is de uiteindelijk belanghebbende van een vennootschap of andere juridische entiteit die is opgericht in Nederland. Wordt een natuurlijk persoon aangemerkt als UBO? Dat hangt onder meer af van jouw kapitaalbelang of zeggenschap in een vennootschap of andere juridische entiteit.
Een UBO is altijd een natuurlijk persoon die direct of indirect (i) de uiteindelijke eigenaar (meer dan 25%) van een vennootschap of andere jurdische entiteit is en/of (ii) zeggenschap (meer dan 25%) over een vennootschap of andere juridische entiteit heeft. Omdat de UBO registratieplicht voor verschillende rechtsvormen gaat gelden is niet altijd duidelijk wie de UBO is. Per type onderneming en rechtspersoon wordt in het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 (niet limitatief) bepaald wie moet worden beschouwd als uiteindelijk belanghebbende.
Indien geen enkele natuurlijk persoon kwalificeert als UBO dienen alle personen die behoren tot het hoger leidinggevend personeel van de entiteit te worden ingeschreven. Dit wordt de pseudo UBO genoemd. Een voorbeeld hiervan is: voor een BV geldt dat alle statutair bestuurders dan als pseudo UBO moeten worden geregistreerd.
UBO blogs
Cliëntenonderzoek en meldingsplicht
Waar komt jouw geld vandaan? De notaris vraagt ernaar!
UBO register update stand van zaken
UBO REGISTER: Wat gaat er gebeuren in 2017?
Registratie openbare gegevens
Wat wordt publiekelijk toegankelijk?
In het UBO register zal de volgende beperkte set gegevens van een UBO publiek toegankelijk zijn:
volledige naam, geboortemaand en –jaar, nationaliteit, woonstaat, de aard en omvang van het economische belang van de UBO.
Vanwege de privacy komt er geen registratie van de exacte percentages van het economische belang. Er wordt gebruik gemaakt van bandbreedtes van:
* meer dan 25% tot en met 50%
* meer dan 50% tot en met 75%
* meer dan 75% tot en met 100%
Wat wordt niet publiek toegankelijk?
De volgende gegevens worden niet openbaar en zijn alleen in te zien door de bevoegde autoriteiten en de Financiële inlichtingen eenheid (FIU):
BSN of buitenlands fiscaal identificatienummer (TIN), geboortedag, geboorteland en –plaats, woonadres.
Na uitschrijving van de entiteit uit het handelsregister kunnen deze UBO gegevens nog 10 jaar worden ingezien.
Handel je als registratieplichtige entiteit in strijd met genoemde UBO registratieverplichtingen? Dan kan er sprake zijn van een economisch delict. Je kunt hiervoor hoge boetes krijgen en/of strafrechtelijk worden vervolgd.
Welke entiteiten moeten een UBO registreren?
- BV’s
- NV’s
- stichtingen (waaronder tevens de Stichting Administratiekantoor)
- verenigingen
- rederijen
- maatschappen
- vof’s
- commanditaire vennootschappen
- coöperaties
- onderlinge waarborgmaatschappijen
- Europees economisch samenwerkingsverbanden
- Europese naamloze vennootschappen (SEs)
- Europese coöperatieve vennootschappen (SCEs)
Welke entiteiten hoeven géén UBO te registreren?
- de beursvennootschap en haar 100% (klein)dochtermaatschappij
- informele verenigingen
- vereniging van eigenaars
- eenmanszaak
- publiekrechtelijke rechtspersonen
- overige privaatrechtelijke rechtspersonen
Trusts en fondsen voor gemene rekening vallen vooralsnog niet onder het UBO register. Hiervoor is een conceptwetsvoorstel in de maak ter invoering van een tweede UBO register.
Terugmeldingsplicht
Ben je een registratieplichtige entiteit? Dan moet je ervoor zorgen dat informatie over de UBO altijd juist en volledig is. De UBO informatie in het UBO register moet toereikend, accuraat en actueel zijn.
Daarom wordt een terugmeldingsplicht ingesteld voor de Wwft-instellingen (o.a. banken, notarissen en belastingadviseurs).
Wat houdt deze terugmeldingsplicht in voor de notaris? Als notaris zijn we verplicht om melding aan de KvK te doen in het geval wij twijfel hebben over de juistheid van of aan de juistheid van het ontbreken van bepaalde UBO informatie. Als we dit niet doen plegen we een economisch delict!
Boetes/strafrechtelijke vervolging
Handel je als registratieplichtige entiteit in strijd met genoemde UBO registratieverplichtingen? Dan kan er sprake zijn van een economisch delict. Je kunt hiervoor hoge boetes krijgen en/of strafrechtelijk worden vervolgd. Het Bureau Economische Handhaving, onderdeel van de Belastingdienst, houdt zich bezig met de opsporing van een delict en het Openbaar Ministerie met de vervolging ervan.
Wie heeft toegang tot het UBO register?
In principe krijgt iedereen toegang tot de beperkte set gegevens zoals hiervoor al aangegeven.
Vanwege de mogelijke impact op de privacy en veiligheid van de UBO zijn waarborgen opgesteld.
Om het UBO register in te zien zijn er wel beperkingen opgelegd.
- Je wordt als afnemer geregistreerd door de KvK en je moet je identificeren.
- Als afnemer betaal je een kostendekkende vergoeding voor inzage.
- Je ziet als afnemer alleen beperkte UBO informatie.
- Je kan alleen op naam van de entiteit zoeken en niet op naam van de UBO.
In het kader van de privacy zijn er een paar afschermingsmogelijkheden. Het is alleen mogelijk om je gegevens af te laten schermen indien (i) je minderjarig bent, (ii) je onder curatele staat en (iii) als veiligheidsrisico’s op je van toepassing zijn en die onder overheidsbescherming staan.
Er zal zoveel mogelijk worden aangesloten bij het huidige systeem van de KvK voor het aanvragen van gegevens zoals uittreksels en jaarrekeningen.
Kan de notaris de inschrijving doen in het UBO register?
Degene aan wie de vennootschap / entiteit toebehoort is verplicht de inschrijving te doen. Denk hierbij aan de statutair bestuurders of maten / vennoten indien sprake is van een personenvennootschap. De UBO moet hieraan meewerken en op verzoek ook alle informatie aanleveren die nodig is voor de inschrijving.
Het zal vanaf 27 september met enige regelmaat voorkomen dat de notaris wordt verzocht om de inschrijving in het UBO register te verzorgen. Praktisch zal dit op dezelfde manier gebeuren als hoe doorgaans wijzigingen door de notaris bij het handelsregister worden doorgegeven. Aan de hand van een verklaring van de bevoegde persoon (bv. statutair bestuurder) wie de UBO is en op grond van de bij ons bekende documenten zullen we de (pseudo) UBO kunnen registreren.
Vragen?
Wij houden je op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen met betrekking tot UBO register. Vragen over het UBO register? Neem gerust contact op met ons team ondernemingsrecht.