Tijdelijke verhuur van een woning via airbnb of vergelijkbare sites; het komt de laatste jaren op steeds grotere schaal voor. De kans is groot dat je hiervan zelf ook al eens gebruik hebt gemaakt of zelfs je eigen woning weleens verhuurt via een dergelijke site. Uit enkele recente uitspraken volgt alleen dat dit laatste niet zomaar is toegestaan als je eigenaar bent van een woning die onderdeel uitmaakt van een appartementencomplex dat is gesplitst in appartementsrechten.
VVE eiste verbod op kortstondige verhuur appartement
Zo moest de rechtbank Rotterdam oordelen over een woonappartement dat door de eigenaar tijdens zijn vakanties voor korte periodes werd verhuurd aan derden. De Vereniging van Eigenaars (VVE) vorderde hierop een verbod op deze kortstondige verhuur. De rechtbank wees deze vordering toe met een verwijzing naar het van toepassing zijnde splitsingsreglement. In dit splitsingsreglement stond dat het appartement de bestemming woning had. Ook was opgenomen dat het een eigenaar van een appartement was toegestaan zijn appartement aan een derde in gebruik te geven mits die derde aan het VVE-bestuur een door hem ondertekende verklaring af zou geven dat hij de bepalingen van het reglement zou naleven. De rechtbank stelt dat het moeilijk voorstelbaar is en praktisch onuitvoerbaar dat dit laatste gebeurt bij ingebruikgeving aan toeristen en concludeert dan ook dat deze bepaling uitgaat van ingebruikgeving voor langere duur. De rechtbank komt tot de conclusie dat het in gebruik geven van een als woning bestemd appartement voor korte periodes aangemerkt moet worden als bedrijfsmatige exploitatie en niet als gebruik als woning en derhalve in strijd is met het splitsingsreglement.
Gebruik appartement voor bed and breakfast niet toegestaan
In een casus waarover het Hof Amsterdam moest oordelen wilde een eigenaar zijn appartement gaan gebruiken als bed and breakfast. De VVE weigerde hiervoor echter toestemming te geven. Het Hof geeft aan dat er bij kortstondige verhuur aan toeristen geen sprake is van wonen, maar van verblijven. Het Hof stelt dan ook dat het gebruik als bed and breakfast en het tegen betaling aan derden in gebruik geven van het appartement voor een korte periode, moet worden aangemerkt als bedrijfsmatige exploitatie en niet als gebruik als woning. Dit is dan ook in strijd met het splitsingsreglement tenzij de VVE daarvoor toestemming heeft gegeven.
Het Hof acht het niet in strijd met de redelijkheid en billijkheid dat de VVE geen toestemming heeft gegeven omdat er bij dit gebruik sprake kan zijn van (geluids)overlast, intensiever gebruik van de gemeenschappelijke ruimten (ook in de nacht), een verhoogd gevoel van onveiligheid en de oncontroleerbaarheid van wie in het appartement verblijft.
Inhoud splitsingsreglement blijft belangrijk
Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat de inhoud van het splitsingsreglement belangrijk is bij de vraag of tijdelijke verhuur van woonappartementen is toegestaan. Om latere discussies te voorkomen is het aan te raden om uitdrukkelijk in het splitsingsreglement op te nemen of een dergelijk gebruik wel of niet is toegestaan. Mocht je hierover meer informatie willen dan kun je uiteraard contact opnemen met onze medewerkers van de sectie (commercieel) vastgoed.