Onlangs heeft het Hof Den Bosch geoordeeld dat een tijdelijk en demontabel schoolgebouw een onroerende zaak was dat duurzaam met de grond is verenigd. De grondeigenaar – en niet de bouwer – wordt dus gezien als eigenaar van het tijdelijke schoolgebouw.
Wat speelde er?
Op het sportterrein van een school was met toestemming van de grondeigenaar een tijdelijk schoolgebouw geplaatst door een bouwer. Er was tussen partijen en de gemeente afgesproken dat het gebouw na vijf jaar weer zou worden afgebroken.
Vervolgens heeft de bouwer het schoolgebouw verkocht aan een koper. De grondeigenaar was echter van mening dat zij door natrekking eigenaar was geworden van het schoolgebouw.
Natrekking
Als je eigenaar bent van een perceel grond, dan ben je in principe ook eigenaar van de gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd (“natrekking”). Je kunt natrekking doorbreken door een opstalrecht te vestigen. Het opstalrecht geeft het recht om bijvoorbeeld op een perceel grond een gebouw in eigendom te hebben.
Wat was het oordeel van het Hof Den Bosch in dit geval?
Om te oordelen of er sprake was van natrekking bij het schoolgebouw, toetste het Hof eerst of het schoolgebouw werd gezien als een gebouw dat duurzaam met de grond is verenigd. Om dit te bepalen moet er worden gekeken naar de bedoeling van de bouwer of zijn opdrachtgever. Deze bedoeling moet voor derden blijken uit de aard en inrichting van het gebouw.
In deze situatie was het voor de grondeigenaar en de bouwer de bedoeling dat het schoolgebouw er tijdelijk zou staan, maar volgens het Hof was deze bedoeling niet voor derden kenbaar. Het ging volgens het Hof om de indruk die het schoolgebouw maakt op een derde die niet op de hoogte was van de afspraken tussen de partijen.
In dit geval had het gebouw een betonnen fundering, betonnen vloeren, aansluiting op riolering, een lift en nutsvoorzieningen. Het Hof heeft daarom geoordeeld dat het gebouw voor een willekeurige derde zou overkomen als een onroerend gebouw dat duurzaam met de grond was verenigd. De grondeigenaar heeft dus inderdaad door natrekking de eigendom van het gebouw gekregen.
Advies bij tijdelijke gebouwen
Zoals uit bovenstaande uitspraak blijkt, is het ook bij tijdelijke gebouwen van groot belang om met de partijen goede afspraken te maken.
Indien je hierover meer informatie wilt, kun je uiteraard met mij contact opnemen.
Bron: Notamail 30/01/2019 nr. 23 GHSHE:2019:173