De wet schrijft voor dat je sommige zaken verplicht via de notaris moet regelen, zoals het oprichten van een BV of het afsluiten van een samenlevingsovereenkomst. Dit gebeurt in een notariële akte.
Zo’n notariële akte kan in veel gevallen via een volmacht getekend worden, dus dan hoef je voor de ondertekening niet persé naar het kantoor van de notaris.
Echter, bij een klein aantal notariszaken is het verplicht om persoonlijk bij de notaris te komen tekenen (of de notaris komt bij jou). Dit is bijvoorbeeld het geval bij een testament.
Belangrijke eisen bij opstellen van een testament
De wetgeving over erfrecht is best ingewikkeld, zowel juridisch als fiscaal. Het is belangrijk dat dit goed uitgelegd wordt en dat je voorgelicht wordt over de gevolgen van je testament (wilsbeschikking).
Ook is van belang dat je je testament vrijwillig opstelt en niet door een ander gedwongen of beïnvloed wordt. Bovendien is een testament definitief, na je overlijden kan het niet meer veranderd worden. Deze zaken maken dat de wetgever aan het opstellen van een testament zware eisen stelt, zoals persoonlijke ondertekening.
Door de huidige Coronacrisis is het niet voor iedereen mogelijk fysiek naar de notaris te gaan. Om die reden is er een spoedwet goedgekeurd die ondertekenen van een testament (‘passeren’) op afstand mogelijk maakt.
De spoedwet op afstand passeren
Onderstaande punten zijn belangrijk om te weten:
- Als fysiek contact met de notaris niet mogelijk is dan wordt de akte getekend via “tweezijdige audiovisuele communicatiemiddelen”, dus videobellen.
- Het gaat om een tijdelijke voorziening, dus de noodwet wordt in de toekomst weer afgeschaft.
- Voorlopig is de einddatum 1 februari 2023. Verlenging zal afhankelijk zijn van het verloop van de pandemie.
- De tijdelijke spoedwet geldt voor aktes waarvoor je normaal persoonlijk bij de notaris moet verschijnen, waaronder een testament. Aktes die via een volmacht getekend kunnen worden, blijven via een volmacht gaan.
- Testamenten die vóór de officiële inwerkingtreding van de noodwet, maar op of ná 16 maart 2020 om deze reden zijn getekend via videoverbinding zijn ook definitief rechtsgeldig door deze noodwet. Er was namelijk behoefte aan juridische zekerheid hierover.
- De noodwet geldt alleen voor mensen die in Nederland verblijven. Als je in het buitenland verblijft, kun je dus geen testament op afstand ondertekenen.
- Binnen de verantwoordelijkheid van de notaris ligt de afweging of deze tijdelijke mogelijkheid om te passeren de best mogelijke optie is of dat andere mogelijkheden bestaan om de akte te passeren.
Wat betekent ‘fysiek contact met de notaris is niet mogelijk’?
Fysiek contact is letterlijk niet mogelijk als je bijvoorbeeld in een verpleeghuis bent opgenomen waar bezoek niet is toegelaten of als je met (lichte) luchtwegklachten thuis moet blijven vanwege de maatregelen.
Daarnaast is het in sommige gevallen strikt genomen wel mogelijk om fysiek contact te hebben met de notaris, maar onwenselijk. Bijvoorbeeld als jijzelf of je gezinsleden een kwetsbare gezondheid hebben en daardoor extra risico lopen.
De afweging of in zo’n situatie het tekenen van een testament via videobellen kan worden geregeld, laat de wetgever aan de notaris over. Die moet dat per geval beoordelen.
Meer informatie
Uiteraard houden we je via dit artikel op de hoogte van de laatste ontwikkeling omtrent de spoedwet.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel meer vragen hebben, neem dan gerust contact met mij of ons team Familierecht op. We staan klaar om je verder te informeren.