Wie is erfgenaam? Wat zijn jouw rechten als erfgenaam? Wie mag de erfenis afwikkelen? Dit kan door een overledene zijn bepaald in een testament. Maar hoe weet je of een overledene een Nederlands of buitenlands testament heeft gemaakt?
Testament in Nederland
Heeft de overledene een testament gemaakt in Nederland, dan blijkt dit al snel uit het Nederlandse Centraal Testamentenregister. Zie ook de blog van Carianne hierover.
In Nederland is dit systeem vrijwel sluitend; raadpleging van het register geeft zekerheid of in Nederland een testament is gemaakt.
“Er zal onderzoek moeten worden gedaan om vast te stellen of er een (geldig) buitenlands testament is gemaakt.”
Testament in het buitenland
Bij de afwikkeling van een erfenis zal door de notaris soms ook moeten worden nagegaan of er een testament in het buitenland is gemaakt. Dit is het geval bij een erfenis met internationale aspecten. Er is al snel sprake van een internationaal karakter, bijvoorbeeld als de overledene een andere nationaliteit had, in het buitenland woonde of als de overledene vermogen had in het buitenland.
Er zal onderzoek moeten worden gedaan om vast te stellen of er een (geldig) buitenlands testament is gemaakt. Dit testament kan een eventueel eerder gemaakt Nederlands testament herroepen.
Het buitenlandse testament kan van toepassing zijn op de afwikkeling van de gehele erfenis, dus ook in Nederland.
Bij het onderzoek mag de notaris niet uitsluitend afgaan op verklaringen van de vermoedelijke erfgenamen.
Vorm testamenten
Andere landen kennen regelmatig meerdere testamentvormen dan wij in Nederland gewend zijn. Zo (er)kennen veel landen naast het testament in een notariële akte, ook een handgeschreven testament, een internationaal testament en bijvoorbeeld in Duitsland: het gemeinschaftliches Testament (gezamenlijk testament).
Niet in elk land bestaat de verplichting om het testament te registreren in een daarvoor bedoeld register. Het vinden van niet-geregistreerde (handgeschreven) testamenten kan dus soms vrijwel onmogelijk zijn.
Onderzoek ik het buitenland
Onderzoek in het buitenland start met het raadplegen van het nationale testamentenregister.
Zo kent bijvoorbeeld Duitsland het Zentrales Testamentenregister, Frankrijk het Fichier Central des Dispositions de Dernières Volontés (FCDDV) , België het Registre Central des testatments (CRT) en Spanje het Registro General de Actos de Ultima Voluntad.
Sinds 2012 is het mogelijk via het Nederlandse Centraal Testamentenregister digitaal onderzoek te doen in het testamentenregister van een aantal andere Europese landen. In andere gevallen moet er rechtstreeks bij het betreffende register inlichtingen worden ingewonnen (eventueel via een notaris/instantie ter plaatse).
Advies
Doordat in het buitenland veelal andere regels gelden ten aanzien van het opstellen en registreren van testamenten, kan het ingewikkeld zijn om vast te stellen of in het buitenland (g)een testament is opgesteld.
Wil je advies over een internationale erfenis of hulp bij het onderzoek naar een testament in het buitenland? Heeft de bank of een andere instelling gevraagd om een Europese Verklaring van Erfrecht? Loop je tegen praktische problemen aan?
Via een formulier op onze website kun je de belangrijkste gegevens invullen. Aan de hand van dit formulier neem ik binnen twee werkdagen contact met jou op met vrijblijvende informatie over hoe ik je kan helpen.
Geachte heer, mevrouw,
Graag leg ik U de volgende vraag voor.
Mijn echtgenoot en ik wonen niet meer in Nederland, maar hebben nog wel de Ned. nationaliteit. Om te voorkomen dat wettelijke erfgenamen in Nederland over onze nalatenschap gaan beschikken, willen wij vastleggen aan wie wij wat willen nalaten ingeval wij beiden niet meer in leven zijn. Wat is Uw advies?
Bij voorbaat dank!