Dividenduitkering
Als een aandeelhouder overlijdt, zijn de aandelen onderdeel van zijn nalatenschap. Over de waarde van de aandelen moet (in principe) inkomstenbelasting en erfbelasting worden betaald. Soms is een dividenduitkering nodig om deze belasting te betalen. Het zou wel zeer ongewenst zijn als over dit dividend eerst (nogmaals) inkomstenbelasting betaald moet worden. Gelukkig geldt er een vrijstelling.
Vererving aandelen
Als je aanmerkelijk belang-aandelen erft, dan moet je over de waarde van die aandelen erfbelasting en inkomstenbelasting betalen. Onder bepaalde voorwaarden geldt een fiscaal gunstige regeling (de bedrijfsopvolgingsregeling), waardoor je veel minder, of helemaal geen belasting betaalt.
Superdividend
Over het beleggingsvermogen dat in de vennootschap zit, wordt altijd inkomstenbelasting betaald bij de verkrijging uit een nalatenschap (daarvoor geldt geen vrijstelling). Als kort na het overlijden het vermogen uit de vennootschap als dividend wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld omdat hiervan de belasting moet worden betaald, dan zou over dit vermogen opnieuw inkomstenbelasting geheven worden. Om dit te voorkomen is een regeling opgenomen in de Wet op de inkomstenbelasting.
Deze regeling houdt in dat binnen twee jaar na het overlijden belastingvrij dividend mag worden uitgekeerd. Dit dividend wordt wel “superdividend” genoemd. Het bedrag dat aan dividend wordt uitgekeerd, mag niet hoger zijn dan het bedrag waarover bij het overlijden belasting is berekend. De vrijstelling geldt alleen voor de aandelen die door overlijden zijn verkregen.
Lastige situaties dividenduitkering
Dividend wordt altijd gelijk uitgekeerd op alle aandelen van eenzelfde soort. Hierdoor kan niet altijd optimaal gebruik worden gemaakt van de “superdividend”-regeling. In het geval dat de aandelen tot een gemeenschap van goederen behoorden, is de helft van de aandelen onderdeel van de nalatenschap. Als de langstlevende dividend wil uitkeren, dan moet die op alle aandelen dividend uitkeren. Slechts de helft van de aandelen is uit de nalatenschap van de overleden echtgenoot verkregen, dus over de helft van de dividenduitkering moet toch inkomstenbelasting worden betaald.
In het geval dat de overledene mede-aandeelhouders had, moet aan alle aandeelhouders evenveel dividend worden uitgekeerd. Alleen voor de erfgenamen van de overleden aandeelhouder geldt de superdividend-vrijstelling, alle andere aandeelhouders moeten wél inkomstenbelasting betalen.
Oplossingen
Het bovengenoemde probleem bestaat niet als er verschillende soorten aandelen zijn. In dat geval kan namelijk dividend op één soort aandelen worden uitgekeerd. Het creëren van soortaandelen moet dan wel tijdens het leven van de erflater gebeuren, en heeft ook andere (fiscale) gevolgen.
Een andere oplossing kan zijn om het uit te keren vermogen eerst om te zetten in aandelenkapitaal, en dit vervolgens –gebruik makend van andere faciliteiten in de inkomstenbelasting- vrij van belasting uit te keren. In dat geval moet wel aan alle aandeelhouders van een bepaalde soort worden uitgekeerd, maar zijn de mede-aandeelhouders geen inkomstenbelasting verschuldigd.
Iedere situatie vraagt zijn eigen oplossing. Natuurlijk denken wij graag met je mee!