Deze blog is geüpdatet op 6 augustus 2020.
Splitsen van een perceel
Ben je eigenaar of erfpachter van een gebouw en wil je een deel daarvan overdragen? Dan kun je het desbetreffende deel verticaal of horizontaal splitsen. Verticale splitsing is de kadastrale splitsing van het perceel, waarbij je het perceel uitmeet en vervolgens kunt overdragen. Wil je meer weten over het verticaal splitsen van je perceel, lees dan mijn blog.
Hoe splits je horizontaal? Akte van splitsing in appartementsrechten
Kan het over te dragen deel niet als afzonderlijk perceel worden afgesplitst van het hele pand omdat het bijvoorbeeld om een afzonderlijke verdieping gaat? Dan zal het gebouw eerst horizontaal gesplitst moeten worden in appartementsrechten. Voor de splitsing in appartementsrechten gelden niet alleen de voorwaarden en bepalingen zoals deze door de wet worden voorgeschreven. Ook de gemeente schrijft enkele voorwaarden voor. Aan deze voorwaarden moet je voldoen voordat je het gebouw kunt splitsen in appartementsrechten. Het kan dus zijn dat je een splitsingsvergunning nodig hebt. In deze blog volgt meer informatie over de voorwaarden van de Gemeente Utrecht.
Voorwaarde van de Gemeente Utrecht? Een vergunning
In de gemeente Utrecht heb je een vergunning nodig voor een splitsing in appartementsrechten indien het gaat om:
- een bestaand gebouw;
- dat (één of meer) woonruimte bevat;
- ouder is dan 25 jaar.
Wordt aan één van deze voorwaarden niet voldaan? Dan is er op grond van de Huisvestingsverordening geen splitsingsvergunning nodig voor de splitsing in appartementsrechten. Aan alle 3 de voorwaarden moet dus voldaan worden voordat een splitsingsvergunning is vereist.
Is er een splitsingsvergunning nodig bij bedrijfsruimte
Wil je een gebouw bestaande uit woonruimte én bedrijfsruimte splitsen? Dan moet voor wat betreft de woonruimte aan bovenstaande voorwaarden getoetst worden of een splitsingsvergunning nodig is.
Het is ook mogelijk dat je de bedrijfsruimte van een gebouw wilt verbouwen tot woonruimte. De Gemeente beoordeelt per verbouwing of een splitsingsvergunning nodig is. Hiervoor moet dan ook contact met de Gemeente opgenomen worden.
Voor deze verbouwing is overigens wel altijd een omgevingsvergunning (voor de activiteit bouwen) nodig.
Advies
Heb je over de voorwaarden van de Gemeente Utrecht nog vragen of wil je meer informatie over het splitsen in appartementsrechten? Dan kun je uiteraard contact met mij opnemen.