Renteaftrek van een geldlening
Hoe werkt dit?
10 november 2020
Wil je een geldbedrag lenen bij een familielid of een B.V. voor de aankoop van je eigen woning? Onder bepaalde voorwaarden mag je de rente van dit geldbedrag aftrekken van je inkomen.
Wat zijn de voorwaarden voor renteaftrek?
- Je gebruikt de lening voor het kopen, verbouwen of onderhouden van je eigen woning, of voor de afkoop van het recht van erfpacht;
- Je moet de lening binnen 30 jaar aflossen;
- Je moet elk jaar een bedrag aflossen (verplicht bij leningen vanaf 1 januari 2013). Dit bedrag leg je vooraf vast in de geldleningsovereenkomst;
- De rente die je betaalt moet marktconform zijn;
- Jij en de geldverstrekker zijn geen fiscale partners van elkaar. Uitzondering hierop is als je in de eigen woning gaat wonen zonder de geldverstrekker.
Leninggegevens doorgeven aan de Belastingdienst
Voldoet je lening aan bovenstaande voorwaarden en is de lening afgesloten vanaf 1 januari 2013? Dan is het belangrijk om de leninggegevens door te geven aan de Belastingdienst.
Het gaat daarbij om: de datum van aangaan van de schuld, het startbedrag van de schuld, het maandelijkse rentebedrag, de contractueel vastgelegde looptijd in maanden en de contractueel vastgelegde wijze van aflossing en de identiteitsgegevens van de verstrekker van de lening.
Deze leninggegevens geef je door via je aangifte inkomstenbelasting (“aangifte IB”). Doe je dit niet? Dan heb je geen recht op renteaftrek.
Leninggegevens vergeten door te geven, wat nu?
Stel dat je vergeet om de leninggegevens door te geven via je aangifte IB. Kun je dit dan nog herstellen?
Wat was het oordeel van het Hof hierover?
Recent kwam deze situatie bij het Hof Arnhem-Leeuwarden aan bod. De belanghebbende (“X”) had in 2014 voor de aankoop van haar eigen woning een geldleningsovereenkomst met haar vader gesloten. X heeft deze geldlening niet gemeld in haar aangifte IB over het jaar 2016. X maakte daardoor geen aanspraak op renteaftrek. Vervolgens heeft X in april 2018 de Belastingdienst via een herziene aangifte verzocht om renteaftrek over het jaar 2016.
De Belastingdienst kwalificeerde deze herziene aangifte als een bezwaarschrift en heeft dit bezwaarschrift afgewezen. De Belastingdienst voert namelijk het beleid dat het verzuim kan worden hersteld totdat de aanslag onherroepelijk is geworden. X had dus tijdig (binnen zes weken) bezwaar moeten indienen tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting en de leninggegevens moeten doorgeven aan de Belastingdienst.
Nu X in deze zaak niet tijdig bezwaar heeft gemaakt tegen de definitieve aanslag, was de rente van de geldlening niet aftrekbaar.
Vragen?
Wil je weten of je geldlening voldoet aan alle voorwaarden van de belastingdienst? Dan kun je dit het beste laten controleren door een financieel adviseur.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.
Bron: Notamail 6 oktober 2020 en Hof Arnhem-Leeuwarden 22 september 2020, nr 20/00086 (ECLI:NL:GHARL:2020:7497)