Al eerder schreef ik een blog over het bepalen van het toepasselijke recht op een erfenis. Wanneer er sprake is van internationale aspecten kan het lastig zijn dit recht te bepalen.
Daarnaast gaat men er soms ten onrechte van uit dat het recht wordt bepaald door de nationaliteit van de overledene of door het land waar het vermogen gelegen is. Toch is het toepasselijke recht heel belangrijk, het bepaalt immers wie jouw erfgenamen zijn en wie de nalatenschap mag afwikkelen.
Voorkom onzekerheid over het toepasselijke recht op jouw erfenis door het maken van een rechtskeuze.
Maken van een rechtskeuze
Een rechtskeuze kun je maken in een testament. Vanaf 17 augustus 2015 kun je ‘slechts’ kiezen voor het recht van het land van jouw nationaliteit. Wanneer je geen testament hebt of geen rechtskeuze opneemt in een testament, dan kies je impliciet voor het recht van jouw laatste gewone verblijfplaats.
Voorbeeld
Heb je de Nederlandse nationaliteit, maar woon je in Frankijk? Je kunt in dat geval een testament maken in Nederland met een expliciete keuze voor Nederlands recht. Wanneer je geen testament hebt gemaakt of als het testament geen rechtskeuze bevat dan is Frans recht van toepassing op jouw erfenis, mits Frankrijk jouw laatste gewone verblijfplaats is.
Rechtskeuze gemaakt voor 17 augustus 2015
Heb je een rechtskeuze gemaakt voor 17 augustus 2015? Deze rechtskeuze blijft geldig, ook als deze is gemaakt voor het recht van een ander land dan het land van jouw nationaliteit. Mocht je in de toekomst dit testament laten aanpassen, dan is het van belang dat het gedeelte van het huidige testament met de rechtskeuze niet wordt herroepen.
Advies
Graag adviseren wij je over het opstellen van een testament met internationale aspecten. Neem daarvoor gerust contact op met ons team.