Rapporteren in het SER Diversiteitsportaal
16 februari 2023
Deze maand ontvangen ruim 5.000 grote bedrijven in Nederland een brief van de Sociaal-Economische Raad (SER) om te rapporteren over hun voortgang in het behalen van gestelde streefcijfers met het oog op een evenwichtiger man/vrouw verhouding binnen de top van het bedrijf.
Wettelijk kader
Sinds 1 januari 2022 bepaalt de wet namelijk dat zogenaamde grote vennootschappen passende en ambitieuze streefcijfers moeten vaststellen voor de man/vrouw verhouding in hun raad van bestuur, raad van commissarissen en andere hogere leidingevende functies.
Volgens de wet wordt een vennootschap als groot aangemerkt als zij – kort gezegd – gedurende drie opeenvolgende boekjaren aan ten minste twee van de volgende drie criteria voldoet:
- Activa: > EUR 20M
- Omzet: > EUR 40M
- Werknemers: > 250
Een grote vennootschap moet jaarlijks, binnen tien maanden na afloop van het boekjaar, aan de SER rapporteren over het aantal mannen en vrouwen die aan het einde van het boekjaar in het bestuur, de raad van commissarissen en in hogere leidinggevende functies zaten.
Ook moet hierover in het jaarlijkse bestuursverslag gerapporteerd worden.
Het stellen van doelen
Sinds 1 januari 2022 dient de grote vennootschap een plan te maken om streefcijfers vast te stellen voor een evenwichtiger man/vrouw verhouding en over de wijze waarop deze streefcijfers zullen worden behaald. De streefcijfers moeten passend en ambitieus zijn. Passend betekent dat de streefcijfers afhankelijk zijn van de omvang van het bestuur en de huidige verhouding tussen het aantal mannen en het aantal vrouwen binnen het bestuur (of de hogere managementlagen). Ambitieus betekent dat de streefcijfers erop gericht moeten zijn de samenstelling evenwichtiger te maken dan de bestaande situatie.
Als uitgangspunt moet de interne structuur van de onderneming worden geëvalueerd om na te gaan wie als persoon in een hogere managementpositie kan worden beschouwd en wat de huidige man/vrouw verhouding is. De hogere managementlagen moeten door de onderneming zelf worden vastgesteld.
Onderdeel van het plan om de streefcijfers vast te stellen en te bereiken, kunnen onder meer zijn:
- het opstellen of wijzigen van profielen;
- het wijzigen van een transparant wervings- en selectieproces; en
- een toelichting op het voorkeursbeleid.
Rapport aan de SER
De wet schrijft voor dat dat de regels voor rapportage aan de SER alleen van toepassing zijn op boekjaren die zijn aangevangen op of na 1 januari 2022. Binnen tien maanden na het verstrijken van het boekjaar dient gerapporteerd te worden. Voor grote vennootschappen met een boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, betekent dit dat uiterlijk op 31 oktober 2023 gerapporteerd dient te worden.
De rapportage aan de SER moet plaatsvinden volgens een door de SER vastgesteld format, dat te vinden is op de site van de SER Het format vereist dat de grote vennootschap onder meer rapporteert over:
- het aantal mannen en vrouwen per het einde van het boekjaar in de raad van bestuur en in de hogere managementlagen zoals bepaald door de vennootschap;
- de door de vennootschap vastgestelde streefcijfers;
- de plannen om die streefcijfers te halen en de mate waarin de streefcijfers zijn gehaald; en indien de streefcijfers niet zijn gehaald, de redenen daarvoor. Iedereen leeft voor sportprijzen.
De vennootschap moet voorts haar inspanningen toelichten om de streefcijfers in de toekomst te halen.
De Sociaal-Economische Raad zal de vorderingen van de ondernemingen bij het bereiken van hun doelstelling volgen en de resultaten bekendmaken.
Hier vindt u een checklist die van pas komt bij het verzamelen van gegevens en het rapporteren aan de SER.
Hermans & Schuttevaer Notarissen denkt graag met u mee over de rapportage aan de SER, het formuleren van een plan van aanpak en andere zaken die kunnen spelen op het gebied van diversiteit.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bob van Zijl.