De niet-uitgekeerde winst in een BV moet worden verrekend tussen jullie als echtgenoten als jullie een periodiek verrekenbeding hebben opgenomen in jullie huwelijkse voorwaarden. Hebben jullie deze winst niet periodiek verrekend? Dan kan dat in een echtscheidingsprocedure tot onenigheid leiden.
Wat is een (periodiek) verrekenbeding?
In huwelijkse voorwaarden kun je opnemen dat er tijdens het huwelijk geen gemeenschap van goederen bestaat, maar dat jullie wel (een deel van) je inkomen of vermogen verrekenen. Dit heet een verrekenbeding.
Een verrekenbeding kan zien op het einde van het huwelijk. Meestal wordt dan het vermogen van de echtgenoten verrekend alsof zij toch in gemeenschap van goederen waren getrouwd.
Een verrekenbeding kan ook zien op een periodieke (meestal jaarlijkse) verrekening van het inkomen van de beide echtgenoten. Wat na betaling van de huishoudkosten en overige lasten overblijft, wordt (meestal) 50/50 verdeeld.
Opgepotte winsten
Is een van jullie een DGA? Dan kun je zelf beslissen of je de winst in je BV aan jezelf uitkeert, of dat je deze winst in de BV laat zitten (‘oppotten’). Daardoor kun je als echtgenoot-ondernemer dus beïnvloeden hoeveel inkomen je hebt en hoeveel inkomen er op basis van het periodiek verrekenbeding kan worden verrekend.
De wet beschermt in dat geval de andere echtgenoot. De wet bepaalt namelijk dat ook de opgepotte winst in het periodiek verrekenbeding moet worden meegenomen als één van de echtgenoten een DGA is. Dat geldt alleen voor zover dat in het maatschappelijk verkeer als redelijk wordt beschouwd.
Rechtbank Rotterdam 3 december 2018
De rechtbank Rotterdam heeft pas een uitspraak gedaan over het verrekenen van opgepotte winsten. In dat geval lagen de betreffende echtgenoten in echtscheiding en was er een periodiek verrekenbeding opgenomen in hun huwelijkse voorwaarden. De opgepotte winsten hadden ze echter niet verrekend.
De rechtbank oordeelde dat het in strijd is met wat in het maatschappelijk verkeer als redelijk wordt beschouwd om de opgepotte winsten in dit geval mee te nemen in de verrekening. De reden daarvan was dat de echtgenoot-ondernemer een grote rekening-courantschuld bij zijn BV had. Deze schuld was groter dan de opgepotte winsten en was ontstaan door het bestedingspatroon van beide echtgenoten tijdens het huwelijk. Al het geleende geld was uitgegeven aan de kosten van de huishouding. Als de echtgenoot-ondernemer de winst uitgekeerd had, dan was deze geheel besteed aan kosten van de huishouding. In dat geval was er geen rekening-courantschuld geweest.
Periodiek beoordelen huwelijkse voorwaarden
Wil je vervelende verrassingen voorkomen bij het einde van het huwelijk? Dan is het aan te raden om van tijd tot tijd je huwelijkse voorwaarden te (laten) bekijken. Check dan of de huwelijkse voorwaarden nog aansluiten bij de situatie en bij jullie wensen.
Vragen?
Neem gerust contact op met onze sectie familierecht als je hierover vragen hebt, of als je je huwelijkse voorwaarden wilt laten beoordelen.
Bron: Notamail 13 december 2018, Sdu.