Opeten spaargeld / eigen bijdrage bij opname verpleeghuis
Al lange tijd is er onvrede over de regeling dat ouderen bij opname in een verpleeghuis een eigen bijdrage moeten betalen. Deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen en van het vermogen. We zien in de praktijk dat deze eigen bijdrage behoorlijk in de papieren kan lopen. Daardoor wordt er behoorlijk ingeteerd op het eigen vermogen. Door veel van onze klanten wordt deze regeling als oneerlijk gezien. Omdat iemand in hetzelfde verpleeghuis, die niet zo spaarzaam is geweest, een veel lagere bijdrage hoeft te betalen.
Hoe vermogen verminderen?
Onze familierechtafdeling krijgt dan ook regelmatig vragen over dit onderwerp. Met name de vraag hoe het vermogen verminderd kan worden vlak voor een opname in een verpleeghuis. Aangezien de peildatum voor de berekening van de eigen bijdrage voor het vermogen twee jaar terug gaat is schenken niet dé oplossing. Dit kan alleen een oplossing zijn als er erg op tijd gestart wordt met het doen van schenkingen.
Wel kan een langstlevende ouder soms op grond van een testamentaire bepaling het erfdeel van de overleden echtgenoot uitkeren aan de kinderen. Daardoor wordt dan het vermogen verminderd.
Kamermeerderheid voor wijzigen regeling?
Nu, in aanloop op de verkiezingen, lijkt er een kamermeerderheid te zijn voor het wijzigen van de huidige vorm van de eigen bijdrage. Ze willen deze niet of in ieder geval minder vermogensafhankelijk te maken. Door het aanpassen van deze regeling, stellen politieke partijen, kunnen ouderen hun spaargeld behouden. Er is dan een eerlijke verdeling tussen ouderen met en zonder vermogen. We wachten of wat de uitkomsten zullen zijn tot die tijd is het opstellen van een goed testament en een schenkingsplan het enige juiste advies!