Als je samenwoont erf je niet automatisch van elkaar. Als je niets regelt dan zijn je ouders en/of broers en zussen je erfgenamen. Ook vermogen dat op twee namen staat (bijv. een koophuis of een bankrekening) gaat niet automatisch naar de langstlevende.
WAAROM EEN SAMENLEVINGSCONTRACT?
Daarnaast is in de wet geen regeling over betaling van de huishoudkosten opgenomen. Dus als jullie al samenwonen of binnenkort gaan samenwonen, dan is het belangrijk deze zaken goed te regelen in een samenlevingscontract. Je kunt hier online je samenlevingscontract opstellen.
IN 6 STAPPEN EEN CONTRACT
VOORWAARDEN 100% DIGITAAL
1. Jullie ondertekenen met iDIN en daarvoor bankieren jullie bij beiden bij een van de volgende banken: ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, ING, Rabobank, RegioBank en SNS.
2. Jullie zijn in het bezit van een mobiele telefoon met camera.
3. Jullie zijn in het bezit van een laptop of desktop met webcam en microfoon.
4. Jullie hebben geen van beiden kinderen.
5. Jullie wonen samen in een koopwoning of gaan dit doen.
6. Jullie worden/zijn ieder voor de helft eigenaar van de woning.
7. Jullie hebben beiden geen geld of evenveel geld geïnvesteerd in de woning. Hebben jullie wel geïnvesteerd, maar niet evenveel? Kijk dan bij onze online dienst Testamenten en samenlevingscontract.
8. Jullie willen vastleggen dat de huishoudkosten naar rato van jullie inkomen wordten verdeeld.
9. Jullie willen een eerlijke regeling treffen voor het geval jullie uit elkaar zouden gaan.
10. Jullie willen regelen dat de langstlevende het gezamenlijke vermogen (bijv. gezamenlijk koophuis of gezamenlijk geld) erft.