Ongeldige overdracht certificaten bij niet-naleving blokkeringsregeling
Als aandelen in een BV worden gecertificeerd, dan wordt over het algemeen de blokkeringsregeling uit de statuten van de BV van overeenkomstige toepassing verklaard op de overdracht van certificaten. De rechter heeft onlangs bepaald dat in geval van overdracht van certificaten deze blokkeringsregeling niet wordt nageleefd, de overdracht van certificaten dan ongeldig is.
Blokkeringsregeling en statuten van de BV
In de statuten van een BV wordt meestal (dit is niet verplicht) een blokkeringsregeling opgenomen. Vaak is dat een aanbiedingsregeling. Dat betekent dat een aandeelhouder die zijn aandelen aan een derde wil verkopen, zijn aandelen eerst te koop moet aanbieden aan de mede-aandeelhouders. Als de mede-aandeelhouders de aandelen niet willen (of kunnen) kopen, dan is de betreffende aandeelhouder binnen drie maanden vrij om zijn aandelen aan een ander te verkopen.
Als de aandelen in een BV worden gecertificeerd, dan worden administratievoorwaarden opgesteld. Daarin worden de regels vastgelegd die voor de certificaathouders en de Stichting Administratiekantoor gelden. In de administratievoorwaarden wordt vaak opgenomen dat de blokkeringsregeling uit de statuten van de BV van overeenkomstige toepassing is op de certificaten. Een certificaathouder die zijn certificaten wil overdragen, moet deze dus eerst te koop aanbieden aan de mede-certificaathouders.
Niet naleven
Als aandelen worden overgedragen zonder dat de blokkeringsregeling wordt nageleefd, dan is de aandelenoverdracht niet geldig. Dat volgt uit de wet.
Onlangs heeft de rechtbank Den Haag bepaald dat deze sanctie ook voor de overdracht van certificaten geldt. In die casus had de certificaathouder die zijn certificaten wilde overdragen, de instemming van zijn mede-certificaathouders gevraagd en gekregen. Hij had echter zijn certificaten niet binnen drie maanden overgedragen. De instemmingsverklaringen van de mede-certificaathouders waren dus niet meer geldig op het moment van overdracht. Hierdoor was, zo bepaalde de rechter, de overdracht van certificaten ongeldig.
Reparatie
De rechtbank geeft een mogelijkheid om de ongeldigheid van de overdracht te repareren. Voor reparatie is nodig dat de certificaathouders:
- opnieuw instemming verlenen aan de overdracht van de certificaten, en
- verklaren dat zij de overdracht altijd als rechtsgeldig hebben aangemerkt.
Reparatie is echter niet mogelijk als een belanghebbende zich op de nietigheid van de overdracht van certificaten heeft beroepen.
Conclusie
Indien de blokkeringsregeling van toepassing is bij een overdracht van certificaten en deze niet wordt nageleefd, dan is de overdracht niet geldig en is de koper dus geen eigenaar geworden van de certificaten.
Omdat er niet altijd een notaris betrokken is bij de overdracht van certificaten, is het van belang dat de certificaathouders goed op de hoogte zijn van de regels die gelden.
Vragen?
Wil je meer weten over (het juist naleven van) de blokkeringsregeling? Neem dan contact met onze sectie ondernemingsrecht. Wij helpen je graag!
Bron: Notamail 7 september 2018, Sdu.