Periodiek verrekenbeding
Het verrekenbeding voor getrouwde ondernemer is belangrijk. Ben je ondernemer en getrouwd op huwelijkse voorwaarden? En heb je opgenomen om niet-besteed inkomen jaarlijks met je echtgenoot half-half te verrekenen? In deze blog word je gewaarschuwd voor de gevolgen als verrekening ondanks deze afspraak achterwege blijft!
Het kan zijn dat je als ondernemer getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden met de afspraak niet-besteed inkomen jaarlijks met je echtgenoot half-half te verrekenen. Dit heet het periodiek verrekenbeding. Zo’n afspraak wordt meestal met als reden gemaakt om het vermogen bij de niet-ondernemer veilig te stellen (risicospreiding).
Periodiek verrekenbeding niet jaarlijks nagekomen?
Uit de praktijk blijkt dat veel ondernemers tijdens hun huwelijk niks doen met het periodiek verrekenbeding. Dit kan dan grote gevolgen hebben. Verrekenen jullie niet jaarlijks? Dan het zo zijn dat bij een echtscheiding tussen jullie al het ondernemingsvermogen moet worden gedeeld tussen jullie beiden. Of wanneer je bedrijf failliet gaat, dan wordt ook het andere vermogen meegetrokken. Want als er niet verrekend is tijdens het huwelijk, dan wordt namelijk al snel er vanuit gegaan dat het op dat moment aanwezige vermogen is ontstaan uit het vermogen dat niet is verrekend. En dat dit in z’n geheel half-half moet worden verdeeld.
Het begrip inkomen
Een belangrijke vraag die daarbij speelt is: wat is inkomen? Hoe is dat begrip omschreven in de huwelijkse voorwaarden? Staat er in de huwelijkse voorwaarden vermeld dat arbeidsinkomen in de verrekening moet worden betrokken en worden hiermee dan ook de ondernemingswinsten bedoeld?
Voorbeeld uit de praktijk waar tijdens huwelijk niet is verrekend
Dat deze vraag een belangrijke is blijkt ook uit de zaak die speelde bij het Hof Amsterdam op 10 maart 2015. Ex-echtgenoten zijn met elkaar getrouwd geweest onder huwelijkse voorwaarden. Hierin is een periodiek verrekenbeding opgenomen. Het begrip inkomen definieerden zij als volgt: ‘Inkomsten uit arbeid waaronder begrepen winst uit onderneming’. Tijdens het huwelijk is nooit verrekend.
De man is bestuurder van een stichting administratiekantoor die enig aandeelhouder is van een holding. De holding houdt alle aandelen in verschillende werkmaatschappijen. In deze werkmaatschappijen is winst opgepot. De vrouw is van mening dat de opgepotte winsten in de verrekening moeten worden betrokken op grond van art. 1:141 lid 4 BW. De man is het daar niet mee eens. Volgens hem moeten alleen inkomsten uit arbeid worden verrekend. Het hof geeft de vrouw gelijk vanwege de geciteerde definitie van inkomen uit arbeid.
Advies: duidelijk omschrijven
Het is dus belangrijk dat jullie de juiste bewoordingen in de huwelijkse voorwaarden opnemen. Was er een duidelijkere omschrijving van het inkomensbegrip in de huwelijkse voorwaarden? Dan had de uitkomst van deze uitspraak anders kunnen zijn. Wij hebben de kennis om voor jullie de juiste huwelijkse voorwaarden op te stellen. Neem voor vragen hierover contact met ons op, wij helpen je graag!