Nieuwe regels voor splitsingen in appartementsrechten
Er zijn nieuwe regels voor splitsingen in appartementsrechten. Op 19 december 2017 is het nieuwe modelreglement door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie vastgesteld. Het modelreglement is gebaseerd op het laatste modelreglement. Die werd vastgesteld in 2006. Maar het nieuwe modelreglement heeft belangrijke aanvullingen en wijzigingen.
Zo is deze afgestemd op de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars. Die is op 1 januari 2018 in werking is getreden. En het nieuwe modelreglement sluit beter aan bij maatschappelijke en technische ontwikkelingen, sinds de vaststelling van het modelreglement 2006.
Wat zijn de belangrijke aanvullingen en wijzigingen?
We hebben een aantal opvallende wijzigingen in het nieuwe reglement voor je op een rij gezet.
- Het hanteren van de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars. Zoals de manier waarop het reservefonds moet worden gemaakt. De bijdrageplicht en de besluitvorming. Daarnaast wordt beschreven hoe besluiten moeten worden genomen. En dan met betrekking tot een geldlening. En voor welke schulden een nieuwe eigenaar aansprakelijk wordt.
- Het vastleggen van jurisprudentie. Voor tot de uitleg van de splitsingsakte en de splitsingstekening. En wanneer er onduidelijkheid is over de uitleg hiervan.
- Een scootmobielbepaling. Dit is een uitgebreide regeling over het stallen van een scootmobiel. Hierin wordt verwezen naar de Wet gelijke behandeling. Op grond van handicap of chronische ziekte.
- Een uitgebreide bepaling met voor het aanbrengen van oplaadpunten voor elektrisch aangedreven motorrijtuigen.
- Een verbod op verhuur voor recreatie. Hierbij moet je aan het volgende denken. Je appartement tegen betaling ter beschikking stellen voor één of meer nachten. Of anders gezegd verhuur van het appartement via bijvoorbeeld Airbnb. De vergadering kan alleen (tijdelijk) toestemming geven. En dan alleen als het gebruik niet in strijd is met het publiekrecht en/of verplichtingen tegenover anderen.
Wat betekent dit voor appartementseigenaren?
Voor toekomstige splitsingen geldt het modelreglement 2017. Voor bestaande splitsingen blijft het oude modelreglement gelden. De nieuwe regels gelden dus niet voor oude splitsingen. Behalve als deze niet wettelijk zijn vastgesteld. En wanneer de akte van splitsing bij de notaris wordt gewijzigd. Of als het nieuwe modelreglement van toepassing wordt verklaard.
Akte van splitsing wijzigen?
Wil je een akte van splitsing wijzigen? Je hebt dan toestemming nodig van alle appartementseigenaars. De wijziging kan ook gebeuren met medewerking van het bestuur. Er moet dan een besluit door de vergadering zijn genomen. In het besluit staan ten minste vier/vijfde van het aantal stemmen. Verder is onder andere de toestemming nodig van alle beperkt gerechtigden. Zoals de hypotheekhouders.
Vragen?
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Of wil je vrijblijvend een offerte te ontvangen voor het opstellen of het wijzigingen van de akte van splitsing van een appartementsgebouw? Dan kun je contact opnemen met een collega van onze vastgoedsectie. Wij helpen je graag!