Wat leg je vast
Levenstestament, wat houdt dat precies in? De kans bestaat dat er door ziekte of ongeval een moment komt dat anderen belangrijke beslissingen voor je moeten nemen. In een levenstestament leg je vast wie dat namens jou mag doen. Zo houd je de regie over je leven en voorkom je onzekerheid en onenigheid bij de mensen van wie je houdt. In het levenstestament benoem je mensen die zich ontfermen over bijvoorbeeld je bankzaken en bezittingen en je kunt hen medische beslissingen voor je laten nemen.
Geldigheid levenstestament
Je kunt de volmacht afgeven aan één of meer personen. Uiteraard zijn dat personen die je vertrouwt en die verstand van zaken hebben. Bij een volmacht aan meerdere personen kun je bepalen of deze personen zelfstandig of gezamenlijk bevoegd zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook regelen dat de gevolmachtigden bepaalde handelingen zelfstandig mogen verrichten en dat ze voor ingrijpende beslissingen met z’n tweeën moeten handelen.
Levenstestament: voorbeeld uit de praktijk
Dat het levenstestament niet zomaar opzij geschoven kan worden blijkt uit de volgende uitspraak.
X heeft in 2013 bij de notaris een levenstestament opgesteld. Daarin heeft hij zijn twee dochters gemachtigd om namens hem samen alle beslissingen te kunnen nemen op zakelijk en medisch gebied. Nu hebben twee zonen van X de kantonrechter verzocht een meerderjarigenbewind in te stellen over het vermogen van X en hen te benoemen tot bewindvoerders. De kantonrechter heeft het verzoek afgewezen. Gezien de verklaring van de betreffende notaris heeft de kantonrechter geen reden om te twijfelen aan de wilsbekwaamheid. En gelet op de volmacht in het levenstestament is er in principe geen reden om een meerderjarigenbewind uit te spreken.
Zelf regie houden
Houdt zelf de regie in handen en laat bij de notaris je levenstestament opmaken. Wij adviseren je hierbij en stellen dit graag voor je op.
Bron: Rb. Oost-Brabant 16 maart 2015, nr 3276506 BM VERZ 14-1855 (RBOBR:2015:1548)