Jaarrekening van rechtspersonen
Het bestuur van een rechtspersoon moet jaarlijks na afloop van het boekjaar binnen een wettelijke termijn een jaarrekening opstellen. Deze jaarrekening van rechtspersonen bevat een bestuursverslag over de gang van zaken en over het gevoerde beleid. De termijn daarvoor bedraagt voor de vereniging/coöperatie zes maanden na afloop van het boekjaar. Voor de N.V./B.V. is de termijn vijf maanden. In beide gevallen is het mogelijk de termijn te laten verlengen door de algemene vergadering. De Tijdelijke wet Covid-19 biedt de mogelijkheid aan het bestuur van de rechtspersonen om de bovengenoemde termijnen te verlengen.
Uitstel van termijnen
Het bestuur (en dus niet de algemene vergadering) kan de termijn voor het houden van een algemene vergadering verlengen met maximaal vier maanden. Op deze wijze kan de jaarvergadering, indien het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar, worden uitgesteld tot na 30 juni a.s. Deze situatie kan ontstaan als het voor de betreffende rechtspersoon om wat voor reden dan ook niet mogelijk is om de algemene vergadering op elektronische wijze te organiseren. Verder kan het bestuur het opstellen van de jaarrekening verlengen met maximaal vier maanden (in geval van verenigingen en coöperaties) dan wel vijf maanden (in geval van N.V.’s en B.V.’s). In dit geval heeft de algemene vergadering geen mogelijkheid tot verlenging als hiervoor vermeld. De uitstelmogelijkheid van vier maanden geldt ook voor commerciële stichtingen die gedurende twee opeenvolgende boekjaren een in de wet bepaalde netto-omzet hebben.
Tijdelijke wet Covid-19 biedt de mogelijkheid om bestaande jaarrekening termijnen van rechtspersonen te verlengen.
Beperking bewijsvermoeden in geval van niet tijdig deponeren
Indien de termijnen voor het deponeren van de (vastgestelde) jaarrekening over het meest recent afgesloten boekjaar niet worden gehaald, kan dit ertoe leiden dat de jaarrekening niet tijdig kan worden gedeponeerd. Hiervan kan bijv. sprake zijn als vanwege het virus de jaarrekening niet kan worden opgesteld of gecontroleerd door een accountant. Het niet tijdig openbaar maken van de jaarrekening door het bestuur kan bestuurdersaansprakelijkheid opleveren in geval van faillissement. De wet vindt dit namelijk onbehoorlijke taakvervulling door een bestuurder. De Tijdelijke wet Covid-19 maakt hier een uitzondering op. Het niet-tijdig deponeren van de jaarrekening levert geen onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur op mits dit te wijten was aan de gevolgen van het Covid-19-virus. Het virus vormt geen reden voor rechtspersonen om af te wijken van de wettelijke boekhoudplicht. Hiervoor blijft het bewijsvermoeden wel gewoon gelden.
Het niet-tijdig deponeren van de jaarrekening levert geen onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur op mits dit te wijten was aan de gevolgen van het Covid-19-virus.
Terugwerkende kracht en geldingsduur
De hiervoor vermelde bepalingen treden met terugwerkende kracht in vanaf 16 maart 2020 en vervallen per 1 augustus 2022 (tenzij de omstandigheden op dat moment een verlenging van de geldingsduur van deze bepalingen noodzakelijk maakt).
Meer informatie
Mocht je naar aanleiding van dit artikel meer vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op. Blijf ook onze website volgen voor de laatste updates omtrent de wetgeving en het Covid-19 virus.