Hypotheek voor privéhuis en ondernemer?
Niet elke ondernemer is zich bewust van de gevolgen van het sluiten van een hypotheek voor de financiering van zijn privéhuis. De ondernemer geeft in dergelijke gevallen zekerheid aan de bank voor de terugbetaling van de voor de financiering van het huis evenals voor toekomstige schulden. Vooral deze laatste bewoordingen kunnen tot veel misverstand en onbegrip leiden.
Wat kunnen de gevolgen zijn
Teken je als ondernemer enige tijd later zowel in privé als in functie van directeur van je BV met de bank een kredietovereenkomst voor een kredietfaciliteit voor je BV? Dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Komt de ondernemer zijn aflossingsverplichting van zijn bedrijfskrediet niet na? Dan heeft de bank in principe het recht om tot openbare verkoop van de privéhuis over te gaan. De zekerheid aan de bank was namelijk ook verstrekt voor toekomstige schulden. En de ondernemer had zich ook privé als schuldenaar voor het zakelijke krediet verbonden ten opzichte van de bank.
Voorbeeld uit de praktijk
Aan het gerechtshof Arnhem werd in maart 2011 de vraag voorgelegd of de bank in zulke gevallen mag overgaan tot openbare verkoop van de privéhuis. En dan vooral in gevallen waarbij de rente- en aflossingsverplichtingen van de privéhuis wel volledig worden nagekomen. De ondernemer/schuldenaar was van oordeel dat het tot de zorgplicht van de bank behoort om hem bij het afsluiten van de kredietfaciliteit voor zijn BV te wijzen op het feit, dat de hypotheek ook tot zekerheid voor zakelijke schulden dient, waarvoor hij zich privé had verbonden. De ondernemer vordert schorsing van de openbare verkoop.
Wel of geen openbare verkoop
Het gerechtshof is van oordeel dat het niet ondenkbaar is, dat in een bodemprocedure de bank in het ongelijk wordt gesteld. Maar deze onzekerheid is onvoldoende om tot schorsing van de openbare verkoop te besluiten. Wel weegt het belang van de ondernemer/schuldenaar bij schorsing van de openbare verkoop zwaarder dan het belang van de bank bij voortzetting van de executie. Temeer nu de verkoopopbrengst bij openbare verkoop onvoldoende zal zijn om de zakelijke schulden af te lossen. De rechter schorst daarom de openbare verkoop.
Bron: Gerechtshof Arnhem, 1 maart 2011, NJF 2011/168