Huwelijkse voorwaarden, maar toch alles delen
Zijn jullie ooit op huwelijkse voorwaarden getrouwd, maar houden jullie geen financiële zaken ten opzichte van elkaar meer bij? Die situatie is bij de meeste mensen eerder regel dan uitzondering. Maar niet iedereen weet dat de gevolgen verstrekkend en dramatisch kunnen zijn.
Na 44 jaar toch scheiden
Dat maakte een echtpaar mee dat – in echtscheiding verwikkeld – bij de rechtbank in Amsterdam aanklopte. Ooit trouwden zij, op aanraden van haar vader, op huwelijkse voorwaarden, met uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen. Na 44 getrouwd te zijn, kwam het tot een echtscheiding. Tijdens het huwelijk hielden ze geen administratie bij ten aanzien van hun onderlinge financiële positie, maar stelden wel het huis op naam van de vrouw.
Standpunten van partijen
De man stelde zich op het standpunt dat ze zo waren afgeweken van hun huwelijks voorwaarden, dat alles gemeenschappelijk was geworden en fifty-fifty moest worden verdeeld. De vrouw vond natuurlijk dat het huis op haar naam stond en het meeste bezit aan haar moest toekomen.
Uitspraak rechter
De rechter is al jarenlang duidelijk in dit soort zaken en geeft ook hier de man gelijk. Nu bij dit echtpaar de financiën zakelijk en privé volledig door elkaar heen waren gaan lopen, vond de rechter toepassing van de huwelijkse voorwaarden onaanvaardbaar. Uiteindelijk bepaalt de rechter dat de echtgenoten met elkaar moeten afrekenen alsof zij in gemeenschap van goederen met elkaar zijn gehuwd. Gelijk delen dus, terwijl ze bij het begin van hun huwelijk hadden afgesproken dat hun vermogens gescheiden zouden blijven!
Moraal van het verhaal
Heb je al lang geleden huwelijkse voorwaarden gemaakt en er nooit naar geleefd? Zorg dat je niet verrast wordt met de mededeling, dat al je bezit als gezamenlijk moet worden beschouwd! Om onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen, helpen wij je graag met het vastleggen van tussentijdse afspraken.
Bron: Notamail 2014/290