Update 11 september 2017: Het is nu definitief: vanaf 1 januari 2018 gaat de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen in.
Huwelijkse voorwaarden straks niet meer nodig? Binnenkort behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel over de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen. Dit wetsvoorstel is vorig jaar al door de Tweede Kamer aangenomen.
De verwachting is dat de nieuwe wet al gaat gelden vanaf 1 juli 2017. Dit heeft dus gevolgen voor alle huwelijken die vanaf die datum gesloten worden.
Hoe zit het nu?
Nu is het zo dat er bij trouwen automatisch een gemeenschap van goederen ontstaat. Alles wat je bezit vóórdat je gaat trouwen plus wat er tijdens het huwelijk bijkomt wordt gemeenschappelijk. Met als uitzondering een erfenis of schenking waarbij bepaald is dat het alleen aan jou toekomt. Als je de gemeenschap van goederen niet wilt moet je van tevoren huwelijkse voorwaarden maken waarin je dan andere afspraken vastlegt.
Wat wijzigt er?
Wanneer de nieuwe wet geldt valt niet meer alles automatisch in de gemeenschap. Namelijk:
- privévermogen en privéschulden die je al had vóór je ging trouwen blijven van jezelf;
- en erfenissen en schenkingen die je tijdens je huwelijk krijgt blijven privé en vallen niet in de gemeenschap.
Voor ander vermogen dat je tijdens je huwelijk opbouwt geldt dus dat dit wel in de gemeenschap valt en dus van jullie samen is.
Op zich klinkt dit allemaal logisch en past het goed bij de ontwikkelingen dat aanstaande echtgenoten al het een en ander hebben opgebouwd voor ze trouwen en dat het onlogisch is om dat allemaal zonder meer gemeenschappelijk te maken. Maar hoe werkt dit dan precies? Hoe zit het bijvoorbeeld als je privégeld gebruikt om gezamenlijk iets aan te kopen?
Privévermogen vastleggen
Doordat er straks feitelijk drie vermogens ontstaan, namelijk een gemeenschapsvermogen en voor beide echtgenoten een privévermogen, zal het vaker voorkomen dat geld uit het ene ‘potje’ wordt gebruikt om iets te kopen dat tot een ander ‘potje’ gaat behoren. Bijvoorbeeld je koopt tijdens het huwelijk een huis op twee namen dat gedeeltelijk wordt betaald met privégeld van één van de echtgenoten. Er ontstaat dan een zogenaamd vergoedingsrecht. Het is aan te raden om je hierover van tevoren te laten adviseren en de hoogte van de vergoeding vast te (laten) leggen. In ieder geval is een goede administratie essentieel; dat begint al met het vast (laten) leggen hoe je vermogen precies is samengesteld bij het begin van het huwelijk. Anders is na verloop van tijd niet meer goed duidelijk welk vermogen nu ook alweer van wie is. Hier kunnen wij je als notaris bij helpen en adviseren.
Gezamenlijk vermogen dat je al had voor het trouwen
Een ander punt is het volgende: privévermogen dat je al had blijft van jezelf, maar hoe zit het met gezamenlijk vermogen dat je al had, bijvoorbeeld een huis op twee namen? Dat huis valt in de gemeenschap, ook als het niet 50-50 is gekocht maar bijvoorbeeld 40-60. Maar let op: de bijbehorende schulden worden ook gemeenschappelijk. Dit heeft tot gevolg dat als je eigen geld hebt gebruikt bij de aankoop en daardoor een vordering hebt op je partner, dat deze vordering feitelijk voor de helft ‘verdampt’ (verdwijnt) door het nieuwe systeem.
Het is dus een misverstand om te denken dat met invoering van het nieuwe stelsel ieders rechten hetzelfde blijven als vóór het trouwen, ook niet als je al een samenlevingscontract had.
Wat te doen?
Conclusie: laat je voorlichten en laat je niet verrassen door de (ongewenste) gevolgen van het nieuwe systeem. Dat doe je door vóóraf te komen praten en een vorm van huwelijkse voorwaarden te maken.
Heb je vragen naar aanleiding over het wel of niet opstellen van huwelijkse voorwaarden, neem dan vooral contact met ons team familierecht op.
Dit is het eerste deel in een serie blogs over dit onderwerp die komende weken op onze site worden gepubliceerd.
Hallo hoe zit het met die voorstel is het al aangenomen door de 2e kamer of pas in juli?
Beste Ilona,
Het voorstel is al aangenomen door de Tweede kamer. Gisteren is het behandeld door de Eerste kamer en op 28 maart 2017 gaan zij erover stemmen. Naar verwachting zal de nieuwe wet dan in de zomer in werking treden. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met een van onze collega’s van de afdeling familierecht: https://www.herschut.nl/samenwonen-trouwen-geregistreerdpartnerschap/.