Huis kopen als starter?
Huis kopen als starter? Dat is een spannend en leuk moment! Je moet dan aan veel dingen denken. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Financiering
Als starter kan het lastig zijn om zelf je eerste huis te kopen en de hypotheek rond te krijgen. Je kunt dit ook doen met bijvoorbeeld hulp van je ouders. Per 1 januari 2017 geldt een schenkingsvrijstelling voor schenkingen tot € 100.000. Als ontvanger hoef je dan geen schenkbelasting hierover te betalen. Voorwaarde is dat je het geschonken geld gebruikt voor de eigen woning. Lees hier alles over deze vrijstelling.
Onderzoek doen
Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je een goede aankoop doet. Ondanks dat de verkoper een informatieplicht heeft naar jou als koper heb je als koper zelf ook een onderzoeksplicht. Als je zelf geen onderzoek doet of laat doen naar bijvoorbeeld gebreken in de woning wordt het moeilijk om de verkoper later aansprakelijk te stellen als het om gebreken gaat die je eenvoudig had kunnen ontdekken bij zo’n onderzoek. Laat daarom het huis door een bouwkundige beoordelen. De resultaten hiervan worden opgenomen in een bouwkundig rapport. Hieruit blijkt wat de bouwkundige staat van het huis is, zodat je weet wat je koopt!
Ook is het verstandig om te onderzoeken of er bijvoorbeeld ontwikkelplannen in de omgeving zijn die ervoor zouden kunnen zorgen dat jouw uitzicht vanuit de woning zal wijzigen.
Energielabel
Sinds januari 2015 moeten alle huizen een definitief energielabel hebben als ze worden verkocht. Met dit label kun je zien hoe energiezuinig het huis is dat je wilt kopen. Vraag daarom altijd naar het energielabel. De verkoper is verplicht om dit energielabel aan te leveren.
Ontbindende voorwaarden
In het koopcontract kun je bepaalde ontbindende voorwaarden laten opnemen. Een ontbindende voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn het rond krijgen van je hypotheek, wachten tot je eigen huis verkocht is of een bouwtechnische keuring.
Drie dagen bedenktijd
Heb je je koopcontract getekend? Dan heb je als koper nog 3 dagen de tijd om zonder opgave van reden onder het contract uit te kunnen. De verkoper kan dit niet. De 3 dagen bedenktijd kan langer zijn als: de laatste dag van de termijn een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is of als 2 van de 3 dagen een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn. In de blog van Simone lees je alles over de 3 dagen bedenktijd.
Koopcontract inschrijven
Je kunt ervoor kiezen om je koopcontract na ondertekening in te laten schrijven bij het Kadaster. Je bent dan als koper maximaal 6 maanden beschermd tegen bepaalde gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een faillissement van de verkoper. Wat het precies inhoudt, lees je in onze blog.
Samenlevingscontract
Als het koopcontract is getekend, dan gaan de stukken naar de notaris. Die maakt de leveringsakte en hypotheekakte voor je op. Ga je ook samenwonen? Bekijk dan de vlog van Sarah, waarin ze vertelt waarom het verstandig is om een samenlevingscontract te hebben.
Leuk om te lezen dat er ook anderen zijn die door het bieden van relevante informatie, aandacht besteden aan personen die zich begeven op de huizenmarkt 🙂