Een update over het energielabel
Al eerder hebben we geblogd over het vereiste energielabel bij verkoop en verhuur van een gebouw (zoals een bedrijfspand of een woning). Per 1 januari 2023 gaat de “label C verplichting” gelden voor kantoorgebouwen. Daarom volgt hieronder een update en een actueel overzicht.
Het energieverbruik van een gebouw
In Europa is het doel om het energieverbruik tussen 2008 en 2030 sterk terug te dringen. Eigenaren van een gebouw zijn verplicht om bij verkoop of oplevering een definitief energielabel te overhandigen aan de koper. Dit is om de bewustwording over het energieverbruik van een gebouw te vergroten. Het uiteindelijke doel is om eigenaren te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen. Ga je een gebouw verhuren? Dan ben je als eigenaar ook verplicht om een energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder. Het energielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een gebouw is door de verdeling in energie-klassen. Dit kan energieklasse A t/m G zijn, waarbij A de meest gunstige klasse is.
Uitzonderingen energielabel
Voor sommige gebouwen is een energielabel niet vereist. Zo is er geen energielabel nodig bij gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren en garages), bij beschermde monumenten, kerken en moskeeën, bij fabriekshallen en tijdelijke bouwwerken die ten hoogste twee jaar worden gebruikt en bij woonboten en alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2. Ook is er geen energielabel nodig bij recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn én een verwacht energieverbruik hebben van minder dan 25% van wat het jaarlijkse energieverbruik bij permanent verblijf zou opleveren.
Voorlopig of definitief energielabel?
Woningeigenaren hebben vóór eind februari 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Hierbij is op basis van bepaalde gegevens zoals het bouwjaar, woningtype en oppervlakte een inschatting gemaakt van de energiezuinigheid van de betreffende woning. Ga je de woning in de toekomst verkopen? Dan moet dit voorlopige energielabel worden omgezet in een definitief label. Dit label is daarna tien jaar geldig. Ben je eigenaar van een ander gebouw, dus niet een woning? Dan krijg je het voorlopige energielabel niet automatisch toegezonden. De eigenaar moet zelf een label aanvragen bij een voornemen van verkoop of verhuur.
Boete
De verplichting om een energielabel te overhandigen bestaat al sinds 2008 (toen nog het energieprestatiecertificaat genoemd). In werkelijkheid kwam het maar weinig voor dat het energielabel ook daadwerkelijk aanwezig was bij verkoop van een gebouw. In veruit de meeste koopovereenkomsten werd opgenomen dat het energielabel niet aanwezig was en dat de koper hier uitdrukkelijk mee akkoord ging.
Per 1 januari 2015 zijn de regels aangescherpt met betrekking tot de handhaving. Is er geen energielabel aanwezig terwijl deze wel is vereist? Dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen. In het geval van verkoop kan het ILT dat eenvoudig controleren door het kadaster te raadplegen. Voor particuliere verkopers en verhuurders bedraagt de boete maximaal € 405,00. En voor rechtspersonen kan de boete oplopen tot maximaal € 20.250,00. Het ILT controleert actief op de aanwezigheid van een energielabel en heeft zelfs al boetes opgelegd.
Om het risico op een boete te verkleinen is het verstandig om bij een voorgenomen verkoop of verhuur van een gebouw (zoals een woning of een bedrijfspand) als eigenaar een energielabel aan te vragen. Een energielabel is vrij eenvoudig aan te vragen via deze link.
Energielabel C voor kantoren
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een strengere eis voor kantoorgebouwen. Alle kantoren moeten een energie-index 1,3 (gelijk aan energielabel C ) of beter hebben. Kantoren met slechtere energielabels (D tot en met G) mogen vanaf die datum niet meer worden gebruikt of in gebruik genomen worden. Deze strengere eis geldt dus niet alleen bij verkoop, oplevering of verhuur van een kantoorgebouw, maar ook als de eigenaar het kantoorgebouw zelf in gebruik heeft.
De strengere ”label C verplichting” is niet van toepassing als:
- het kantoor onderdeel is van een (groter) gebouw en de totale gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties kleiner is dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte aan gebruiksfuncties van dat gebouw;
- de totale gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties en nevenfuncties in het gebouw (zoals een bedrijfsrestaurant of een vergaderzaal) kleiner is dan 100 vierkante meter; of
- er überhaupt geen energielabel is vereist (zie de hierboven omschreven gebouwen waarvoor geen energielabel is vereist, zoals monumenten en tijdelijke bouwwerken).
Ben je een eigenaar van een kantoorgebouw en beschik je nog niet over het vereiste energielabel? Dan moeten er maatregelen genomen worden, zodat alsnog het vereiste energielabel verkregen wordt voor 1 januari 2023. Dit is een behoorlijke investering. Daarom is het toegestaan te volstaan met maatregelen die een terugverdientijd hebben tot en met 10 jaar, met het daarbij behorende energielabel (ook als dit een slechter energielabel dan C is).
De handhaving van de “label C verplichting” is niet in handen van het ILT. Deze is meestal in handen van de gemeente waar het desbetreffende kantoorgebouw zich bevindt. Bij het ontbreken van het vereiste energielabel op 1 januari 2023 kan de gemeente handhavend optreden door bijvoorbeeld een boete op te leggen of een verbod op het gebruik van het gebouw als kantoor.
Vragen?
Heb je vragen over energielabels? Neem dan contact op met mij. Ik help je graag!