Ben je ondernemer en ga je trouwen of ben je al getrouwd? Of ben je getrouwd en ga je een onderneming beginnen? In die gevallen is het goed om na te denken over huwelijkse voorwaarden.
In huwelijkse voorwaarden kun je namelijk met je echtgenoot afspraken maken over de onderneming. Jullie kunnen bijvoorbeeld regelen dat de onderneming van degene blijft die deze heeft opgericht. Ook kunnen jullie in huwelijkse voorwaarden afspraken maken over het wel of niet delen van de waarde van de onderneming bij echtscheiding. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van situaties waarin het goed kan zijn om na te denken over huwelijkse voorwaarden.
Voor geregistreerd partners geldt overigens hetzelfde als hierna is geschreven voor gehuwden.
“Als je vóór 2018 getrouwd bent en je geen huwelijkse voorwaarden hebt gemaakt dan valt je onderneming in de gemeenschap van goederen.”
Voor 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden
Als je vóór 2018 getrouwd bent en je geen huwelijkse voorwaarden hebt gemaakt dan valt je onderneming in de gemeenschap van goederen. De onderneming is dan dus gezamenlijk. Dit betekent dat de waarde van de onderneming aan jullie beiden toekomt, maar ook dat jullie allebei aansprakelijk zijn voor alle schulden van de onderneming. Als jullie dit niet willen, dan kun je alsnog huwelijkse voorwaarden maken. Het alsnog maken van huwelijkse voorwaarden kan voorkomen dat je echtgenoot aansprakelijk wordt voor toekomstige schulden. Voor al bestaande schulden kan dit niet meer worden aangepast.
Na 2017 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden
Ben je op 1 januari 2018 of later getrouwd of ga je nog trouwen? Als je geen huwelijkse voorwaarden hebt, dan geldt voor jullie de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen. Hierover lees je meer in deze blog.
In het kort betekent dit dat alles wat je al voor je huwelijk had privé blijft. Alles wat jij of je echtgenoot verkrijgt nadat jullie getrouwd zijn, wordt gemeenschappelijk. Dit geldt niet alleen voor bezittingen, maar ook voor schulden. Het maakt dus verschil of je de onderneming al had toen je ging trouwen of dat je de onderneming pas begonnen bent nadat je getrouwd bent.
“Ben je op 1 januari 2018 of later getrouwd of ga je nog trouwen? Als je geen huwelijkse voorwaarden hebt, dan geldt voor jullie de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen.”
Onderneming voordat je gaat/ging trouwen
Als je de onderneming al had voordat je ging trouwen is deze dus in principe privé gebleven. Maar als jouw echtgenoot geld inlegt in de onderneming kan dit ervoor zorgen dat hij/zij recht krijgt op een deel van de waarde van de onderneming of zelfs op een deel van de onderneming zelf.
Ook als jij en/of je echtgenoot in de onderneming werkt en jullie daarvoor geen “redelijke vergoeding” krijgen, kan dit ervoor zorgen dat je echtgenoot recht krijgt op een deel van de waarde van de onderneming. Wat een “redelijke vergoeding” is, verschilt echter per geval en is dus onzeker. In huwelijkse voorwaarden kunnen hier duidelijke afspraken over worden gemaakt.
Onderneming nadat je getrouwd bent
Ga je een onderneming beginnen nadat je getrouwd bent, dan is het nog maar de vraag van wie de onderneming is. In principe is deze van jullie samen. Dit betekent dat jullie dus ook allebei aansprakelijk worden voor alle schulden van de onderneming. Alleen als je alle investeringen uit privévermogen hebt gedaan, kan dit anders zijn.
Maar ook als de onderneming privé is, kan het later alsnog zijn dat de waarde of zelfs de onderneming zelf gedeeld moet worden. Bijvoorbeeld als je echtgenoot investeert in de onderneming of als je zelf investeert, maar daarvoor gezamenlijk vermogen gebruikt.
Kortom: zekerheid over van wie de onderneming precies is en aan wie de waarde van de onderneming toekomt, heb je zonder huwelijkse voorwaarden niet.
Huwelijkse voorwaarden
In huwelijkse voorwaarden kun je zoals gezegd duidelijk vastleggen van wie de onderneming is. Als wordt vastgelegd dat de onderneming alleen van de ene echtgenoot is, dan zal de andere echtgenoot ook niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming.
Ook kunnen in huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld heldere afspraken gemaakt worden over de gevolgen van een investering door je echtgenoot in jouw onderneming.
Met het maken van huwelijkse voorwaarden kun je alle afspraken goed vastleggen. Daardoor kunnen onduidelijkheid en discussies in de toekomst voorkomen worden.
Online dienst
Als je gaat trouwen en voldoet aan de voorwaarden kan je er ook voor kiezen om huwelijkse voorwaarden te maken via onze online dienst. Als je een geregistreerd partnerschap aangaat kun je gebruik maken van deze online dienst.
Vragen?
Heb je vragen over deze blog of over het maken van huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact met ons op.