Heb je huisdieren en woon je samen?
Maak dan afspraken!
17 juli 2020
Woon je samen met je partner en heb je huisdieren? Voedt je bijvoorbeeld samen een hond op, deel je de zorg over een nest kittens of bekommer je je over een hamster? Het is dan verstandig om deze huisdieren expliciet op te nemen in jullie samenlevingscontract. Door dit te doen voorkom je discussie over de eigendom van je huisdier.
Wat speelde er recent?
De rechtbank Amsterdam boog zich recent over een zaak waarbij ex-samenwoners twisten over de eigendom van een hond. De man en de vrouw hadden tijdens hun relatie samen de viervoeter opgehaald bij een fokker. In de koopovereenkomst stond alleen de man als koper vermeld. Ook stond de man als eigenaar in het hondenpaspoort.
Het stel had vervolgens een samenlevingscontract opgesteld. Hier was de hond niet expliciet in opgenomen. De samenlevingscontract bevatte wel diverse bepalingen over de eigendom van goederen. Volgens het contract was bijvoorbeeld alle inboedel in de gezamenlijke woning van de partners gezamenlijk. Daarnaast waren de partners overeen gekomen dat overige zaken in beginsel eigendom waren gebleven van degene die deze had verkregen.
Toen het stel uit elkaar ging ontstond de discussie over de hond.
De man voerde aan dat hij de enige eigenaar was van de hond. De vrouw daarentegen gaf aan dat zij heeft meebetaald aan de kosten voor het onderhoud van de hond en is zij met de hond op puppycursus geweest. Ze vond dat ze daardoor mede-eigenaar was van de hond. Ook stelt ze zich op het standpunt dat de hond onderdeel van de inboedel was en daardoor gemeenschappelijk eigendom was geworden op grond van de samenlevingscontract.
“De hond is geen onderdeel van de inboedel.”
Wat was het oordeel van de rechtbank?
De Rechtbank maakt korte metten met de argumenten van de vrouw. De hond is geen onderdeel van de inboedel. Volgens de wet (en de samenlevingscontract van het stel) vallen onder de inboedel namelijk de roerende zaken die dienen tot huisraad, stoffering en meubilering van een woning. De hond viel daar natuurlijk niet onder.
Ook kan de vrouw geen eigendom hebben gekregen doordat ze met de hond op puppycursus is geweest of door het betalen van de kosten voor onderhoud van de hond.
De hond, die op het moment van de uitspraak bij de vrouw verbleef, moest van de rechtbank per direct terug naar de man.
Conclusie: leg je afspraken goed vast!
Het einde van een relatie is al vervelend genoeg. Je zit in zo’n situatie natuurlijk niet te wachten op een discussie over de eigendom van je huisdier(en). Het is daarom verstandig om ook afspraken over huisdieren op papier te zetten voor het geval dat jullie uit elkaar gaan. Ik help je hier graag bij. Neem gerust contact met mij op.