Ben je getrouwd en koop je een huis? Je (financiële) positie verandert dan.
In deze blog vertel ik je waarom het verstandig is na te denken over het opstellen van een testament of het updaten van je bestaande testament.
Wettelijke regeling
Als je getrouwd bent en je hebt kinderen dan zijn je echtgenoot en je kinderen je erfgenamen, ieder voor een gelijk deel. Dit geldt ook als je echtgenoot niet de andere ouder van je kinderen is.
Je kinderen kunnen hun erfdeel pas opeisen bij overlijden van de langstlevende of bij diens hertrouwen of faillissement. Stiefkinderen erven niet automatisch.
Als je geen kinderen hebt dan gaat je erfenis bij overlijden naar je echtgenoot en als die vervolgens komt te overlijden dan gaat alles naar zijn/haar familie. De familie van de eerst overledene echtgenoot krijgt dan niets.
Hieronder geef ik je 7 redenen om een testament te maken of een bestaand testament te updaten.
1. Opnemen van de uitsluitingsclausule
In een testament kun je een zogenaamde uitsluitingsclausule opnemen. Hierdoor wordt en blijft alles wat de erfgenamen verkrijgen hun privébezit, ook bij een eventuele scheiding. Veel mensen vinden het een onprettig idee dat de helft van wat ze aan hun kinderen nalaten, bij een echtscheiding door de (ex-)schoonzoon of (ex-)schoondochter kan worden meegenomen. Dit kan dus voorkomen worden in een testament!
2. Optimaal benutten van de vrijstelling erfbelasting voor de langstlevende
In een testament kun je bepalingen opnemen om de erfbelasting te beperken of om meer sturing te geven aan het moment waarop de meeste erfbelasting betaald moet worden (zo min mogelijk bij het overlijden van de eerste of juist bij het overlijden van de tweede, of optimaal spreiden over beide overlijdens).
3. Een voogd benoemen
Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het verstandig om in een testament een voogd te benoemen. Na je overlijden ontstaat er dan geen onduidelijkheid over wie de zorg over jullie kinderen overneemt.
4. Een bewind over de erfenis instellen
De hoofdregel is dat de voogd de erfenis voor je kinderen beheert totdat je kinderen 18 jaar en dus meerderjarig zijn. Vaak zijn kinderen pas wat later goed in staat om dit zelf te regelen. Door het benoemen van een bewindvoerder zorg je dat er altijd iemand meekijkt totdat je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt, bijvoorbeeld 21.
5. Een executeur benoemen
Om de afwikkeling van de nalatenschap te vereenvoudigen is het verstandig een executeur te benoemen. Bij je overlijden regelt hij of zij de financiële afwikkeling en de verdeling van de bezittingen.
Vaak is het namelijk handig om daarvoor één persoon aan te wijzen, in plaats van dit aan de gezamenlijke erfgenamen over te laten.
6. Voorkomen dat de erfdelen van de kinderen moeten worden ‘opgegeten’
In een testament kun je regelen dat kinderen hun deel mogen opeisen als de langstlevende ouder in een verzorgingstehuis wordt opgenomen. Dit voorkomt voor een deel dat de langstlevende echtgenoot zijn/haar eigen vermogen moet aanspreken om de eigen bijdrage op grond van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) te voldoen.
7. Je hebt al een testament, maar toen had je nog geen kinderen of toen was je nog samen met je ex-partner
Het kan zijn dat je al eens een testament hebt opgemaakt, maar toen hadden jullie bijvoorbeeld nog geen kinderen. Of één van jullie heeft eerder een testament gemaakt toen hij of zij nog samen met een ex-partner was. Het is vaak verstandig om dat oude testament te herroepen zodat er geen onduidelijkheden kunnen ontstaan bij overlijden, en dit dan te combineren met een nieuw testament dat gericht is op je huidige situatie.
Wil je meer weten over het opstellen van een nieuw testament of heb je vragen over de werking van je oude testament? Neem dan contact met ons team familierecht. Wij helpen je graag!
Online regelen
Je kunt bij ons je testamenten makkelijk en snel online regelen. Klik hier voor de online akte als jullie kinderen hebben. Klik hier voor de online akte als jullie geen kinderen hebben. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.