Nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen
We zijn nu een paar maanden onderweg met het nieuwe stelsel voor trouwen zonder huwelijkse voorwaarden. Sinds 1 januari 2018 is namelijk de wet gewijzigd.
Als je nu trouwt zonder van tevoren bij de notaris huwelijkse voorwaarden te maken, dan trouw je in de beperkte gemeenschap van goederen. En dus niet meer in algehele gemeenschap van goederen. (Als je al getrouwd was verandert er niets.)
Wat niet door het trouwen gezamenlijk wordt, dus buiten de gemeenschap blijft zijn:
– privé goederen en privé schulden die je al had toen je ging trouwen; en
– alles wat je via een schenking of een erfenis verkregen hebt of nog verkrijgt.
Op zich klinkt dit goed en past dit ook bij wat veel aanstaande echtgenoten voor ogen hebben.
Maar let op, er zijn wel een aantal aandachtspunten en ook een aantal redenen om toch huwelijkse voorwaarden te maken. Ik noem er vier.
1. Hoe bewijs je bij scheiding wat al van jou was vóór je huwelijk?
Als je bijvoorbeeld een auto koopt tijdens het huwelijk op naam van de man, maar de koopsom is betaald door de vrouw en dat geld had ze al vóór het trouwen, hoe zit dat dan bij scheiding? Problemen voorkom je in dit geval door voor het begin van het huwelijk een overzicht te maken van goederen en schulden die ieder heeft, ook als je verder geen huwelijkse voorwaarden maakt. En tijdens het huwelijk is het goed om een administratie bij te houden en één keer per vijf jaar bij de notaris te laten checken of alles goed is bijgehouden.
2. Wat je vóór het huwelijk al samen had wordt onderdeel van de beperkte gemeenschap
Dus bijvoorbeeld een huis wat je als samenwoners samen hebt gekocht valt in de beperkte gemeenschap. Dit is dus ook zo als je geen 50-50 eigenaar was, maar in de verhouding 60-40 of zelfs 1-99. Waarschijnlijk heb je bewust in een afwijkende verhouding aangekocht en als je dit in stand wilt laten is het noodzakelijk om vóór het trouwen huwelijkse voorwaarden op te stellen.
3. Schulden die op een gemeenschappelijk goed betrekking hebben worden ook onderdeel van de beperkte gemeenschap
Dus bijvoorbeeld een hypotheek, maar ook de schuld die de ene partner heeft aan de andere partner omdat deze laatste privé geld in het huis heeft gestoken.
Omdat die schuld dus ook gemeenschappelijk wordt verwatert hij als het ware voor de helft. Als je dit wil voorkomen, dus je eigen geld voor 100% (en niet voor 50%) veilig wil stellen, moet je huwelijkse voorwaarden maken voordat je gaat trouwen.
4. De DGA moet een redelijke vergoeding betalen aan de gemeenschap
Als je aandelen hebt in een B.V. en die had je al voordat je ging trouwen, dan blijven deze aandelen buiten de gemeenschap aan je eigen kant. Maar er staat in de wet dat je aan de gemeenschap een zogenaamde redelijke vergoeding moet betalen voor “kennis, vaardigheden en arbeid” die de andere echtgenoot ten behoeve van de onderneming heeft aangewend. Dit is echt een nieuw onderdeel in de wetgeving en daarom zijn hier nog geen voorbeelden van en is het lastig te voorspellen hoe hoog deze vergoeding zal zijn en hoe die wordt berekend. Als je hierin als ondernemer geen risico wil lopen dan moet je huwelijkse voorwaarden maken!
Belangrijk om je te laten voorlichten
Hiermee heb ik niet alle redenen opgenoemd om huwelijkse voorwaarden te maken. Maar hopelijk heb ik wel duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om je vóór het trouwen goed te laten voorlichten en dat in veel gevallen het opstellen van huwelijkse voorwaarden nog steeds de voorkeur heeft.
Tot slot: dit alles geldt ook voor partners die een geregistreerd partnerschap aangaan in of na 2018!
Vragen?
Wil je meer informatie over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact op met ons team familierecht. Wij helpen je graag!
Online regelen
Je kunt bij ons je huwelijkse voorwaarden makkelijk en snel online regelen. Klik hier voor de online akte. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Hoe zit dat met andere schulden, zoals een studieschuld?
Beste Mark,
Als je studieschuld vóór het huwelijk is ontstaan blijft die aan je eigen kant en wordt niet gemeenschappelijk.
Als je nog andere vragen hebt bel of mail me dan gerust!
Vriendelijke groeten,
Elles van der Pluijm