Europees erfrecht gewijzigd
Europees erfrecht: de internationale regels over erfrecht zijn sinds 17 augustus 2015 veranderd. Wat betekent dit voor jou?
Wat is internationaal erfrecht?
Internationaal erfrecht zijn de regels die bepalen wie erfgenamen zijn en hoe een erfenis wordt afgewikkeld als er verschillende landen bij betrokken zijn. Steeds meer mensen hebben een partner van buitenlandse afkomst, hebben bezittingen in het buitenland of zijn van plan te emigreren.
De Europese Erfrechtverordening
Op 17 augustus 2015 zijn de bepalingen van de Europese Erfrechtverordening in werking getreden. Voorheen kende ieder land zijn eigen regels. Vaak verklaarden landen hun eigen erfrecht van toepassing op de nalatenschap of een gedeelte daarvan, met alle onduidelijkheden en conflicten van dien: Welk recht gaat voor?
De Europese erfrechtverordening zal in de toekomst voor bijna alle landen van de Europese Unie gelden. Met de Europese Erfrechtverordening is bedoeld de vererving en afwikkeling van internationale nalatenschappen eenvoudiger te maken.
Wat houdt de verordening in?
Op een nalatenschap is het recht van het land van toepassing waar de overledene op het tijdstip van overlijden zijn gewone verblijfplaats had. Van deze hoofdregel kan bij testament worden afgeweken door een rechtskeuze uit te brengen. Op grond van de verordening kan alleen een keuze worden gedaan voor het recht van de nationaliteit en niet meer voor het recht van de woonplaats.
Daarnaast wordt het voor notarissen mogelijk om een Europese Erfrechtverklaring op te stellen. Met deze verklaring kunnen erfgenamen en executeurs hun rechten en bevoegdheden aantonen in alle lidstaten.
De verordening zal van toepassing zijn op nalatenschappen van personen die na 17 augustus 2015 komen te overlijden.
Internationaal erfrecht buiten de EU
Ook in de situatie dat iemand van Nederlandse nationaliteit buiten de EU woonachtig is speelt de Europese Erfrechtverordening een rol op de volgende wijze:
- Vanaf 17 augustus 2015 hebben de regels van de Europese Erfrechtverordening directe werking in het Nederlandse recht;
Als geen testament is opgesteld met een keuze voor het Nederlandse recht zal op de vererving en afwikkeling van de nalatenschap het recht van de laatste woonplaats van toepassing zijn. - Als het recht van de laatste woonplaats niet terugverwijst naar het recht van de nationaliteit (Nederland) wordt het erfrecht van het woonachtige land van toepassing.
- Of er een terugverwijzing is naar het Nederlandse recht (recht van de nationaliteit) is afhankelijk van het feit of het betreffende land een zogenaamd “woonplaats”-land is of een zogenaamd “nationaliteits”-land.
Advies
Het is altijd goed advies in te winnen als je te maken heeft met internationale aspecten. Als je daarover meer wilt weten of over het Europees Erfrecht, neem dan contact op met ons team familierecht.