Ben je erfpachter van een zogenaamde grondgebonden woning, zoals bijvoorbeeld een hoekwoning of rijtjeswoning, en is de gemeente Utrecht (“gemeente”) eigenaar van de grond? Dan heb je in bepaalde gevallen de mogelijkheid om de bloot eigendom van de gemeente te verkrijgen. Na de levering heb je de bloot eigendom en de erfpacht in één hand, waardoor de erfpacht door vermenging teniet gaat. Je wordt daardoor volle eigenaar van jouw woning en de grond.
Voorwaarden voor omzetting
De gemeente stelt een aantal voorwaarden voor de omzetting van de erfpacht naar eigendom:
- de erfpachtcanon moet eeuwigdurend zijn afgekocht (Erfpachtvoorwaarden 1989);
- volgens de erfpachtvoorwaarden is het gebruik: wonen;
- sociale woningbouw of (beleggers)huurwoningen zijn uitgesloten van omzetting;
- de grond van de woning ligt in een gebied waar wonen de hoofdfunctie is;
- de woning maakt geen deel uit van een winkelcentrum.
Als jouw woning aan deze voorwaarden voldoet, dan kan je via de website van de gemeente je aanvraag indienen.
Indienen aanvraag
Bij het indienen van je aanvraag betaal je direct € 450,00 behandelingskosten aan de gemeente. Na de aanvraag stelt de gemeente de koopovereenkomst bloot eigendom op. De gemeente stuurt deze overeenkomst vervolgens per post naar je toe. Na ondertekening stuur je één exemplaar terug naar de gemeente en één exemplaar naar het notariskantoor.
Na ontvangst van deze overeenkomst nemen wij contact met jou op om een passeerafspraak in te plannen. Na ondertekening van de akte van levering bloot eigendom, zal deze worden ingeschreven in de openbare registers. Hierdoor wordt de eigendom op jouw naam gezet.
Hypotheek
Rust er een hypotheek op de erfpacht? Dan zullen wij contact opnemen met de hypotheekhouder (“bank”) om toestemming te vragen voor de levering bloot eigendom en het teniet gaan van de erfpacht. De bank zal over het algemeen voor een van de volgende mogelijkheden kiezen:
- de bank geeft alleen toestemming als er een akte van bijverband wordt gevestigd op de eigendom. Een akte van bijverband is een hypotheekakte waarbij wordt verwezen naar de voorwaarden van de huidige hypotheek op de erfpacht;
- de bank geeft alleen toestemming als de oude hypotheek van de erfpacht wordt afgehaald en er een nieuwe hypotheek wordt gevestigd op de eigendom;
- de bank geeft meteen toestemming voor de omzetting.
Vaak eist de bank extra zekerheid. Naast de kosten voor het opstellen van de akte van levering bloot eigendom kunnen er dus extra kosten bijkomen voor het opstellen van een akte van bijverband/nieuwe hypotheek.
Waarom zou je omzetten?
Vaak is het voor erfpachter een gevoelskwestie: je wordt door de omzetting echt eigenaar van je woning.
Conversie erfpachtvoorwaarden
Voldoe je niet aan de voorwaarden omzetting omdat je oude erfpachtvoorwaarden hebt? Dan kun je deze erfpachtvoorwaarden eerst omzetten naar Erfpachtvoorwaarden 1989. Lees hierover meer in mijn blog!
Tot slot
Mocht je nog vragen hebben over de levering bloot eigendom, dan kun je contact opnemen met een van onze medewerkers.
Interessante blog zeg! Leuk om te lezen over bijvoorbeeld de eisen die de gemeente stelt om erfpacht om te zetten naar eigendommen. Ook verder is de blog erg interessant om te lezen en ook de foto’s zijn leuk om te zien! Ga zo door!
Beste Levi,
Bedankt voor het compliment! Leuk om te horen dat je de blog interessant vindt.
Met vriendelijke groet,
Dorien