Het energielabel
De energieklassen
Ga je als eigenaar van een gebouw je woning of bedrijfspand verkopen? Dan ben je sinds 2008 verplicht om bij verkoop een energieprestatiecertificaat te overhandigen aan de koper. In werkelijkheid kwam het alleen maar weinig voor dat dit energieprestatiecertificaat ook daadwerkelijk aanwezig was.
In veruit de meeste koopovereenkomsten werd opgenomen dat dit certificaat niet aanwezig was. En dat de koper hier uitdrukkelijk mee akkoord ging.
Per 1 januari 2015 zijn de regels aangescherpt met betrekking tot de handhaving en de sanctionering. En is de term “energieprestatiecertificaat” vervangen door de term “energielabel”. Dit energielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een gebouw is door de verdeling in energie-klassen. Dit kan energieklasse A t/m G zijn, waarbij A de meest gunstige klasse is.
Verplichting
Wanneer moet je een geldig energielabel hebben? Als er sprake is van een gebouw dat wordt:
- opgeleverd;
- (gedeeltelijk) verkocht, of
- verhuurd aan een nieuwe huurder.
Woningeigenaren hebben vóór eind februari 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Waarbij op basis van bepaalde gegevens als het bouwjaar, woningtype en oppervlakte een inschatting is gemaakt van de energiezuinigheid van de betreffende woning. Ga je de woning in de toekomst verkopen? Dan moet dit voorlopige energielabel omgezet worden in een definitief label. Dit label is vervolgens tien jaar geldig. Ben je eigenaren van een ander gebouwen (dus geen woning)? Dan krijg je niet automatisch een voorlopig energielabel toegezonden. Je moet dan zelf een label aanvragen als je wilt gaan verkopen of verhuren.
Nieuwbouw
Een belangrijke wijziging in de regeling is dat ook bij nieuwbouw voortaan een energielabel is vereist. Eerst werd altijd een energieprestatiecoëfficiënt-berekening (EPC-berekening) gemaakt. Maar sinds 1 januari 2015 volstaat de EPC-berekening niet meer. Wordt een gebouw verkocht vóór de oplevering? Dan zal dit energielabel bij de verkoop overhandigd moeten worden. Ook al bestaat het gebouw op dat moment nog niet.
Uitzonderingen energielabel
Voor sommige panden is een energielabel niet vereist. Zo is er geen energielabel vereist bij gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen. Zoals schuren en garages. Beschermde monumenten, kerken en moskeeën, fabriekshallen, tijdelijke bouwwerken die ten hoogste twee jaar worden gebruikt, recreatiewoningen, woonboten en alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2. Verder geldt er nog een overgangsbepaling wanneer eigenaren in bezit zijn van een Energie Prestatie Advies (EPA). Is deze opgesteld vóór 1 januari 2008? En niet ouder dan tien jaar en het EPA voldeed aan de Tijdelijke regeling energiepremies 2003? Dan mag een eigenaar dit EPA-advies overhandigen aan de koper in plaats van een energielabel.
Boete
Is er geen energielabel aanwezig terwijl deze wel vereist is? Dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete geven. Bij een woning zal in dat geval de voormalige eigenaar worden aangeschreven om binnen een bepaalde termijn alsnog een energielabel aan te vragen. Gebeurt dit niet binnen een bepaalde termijn? Dan kan een boete worden opgelegd die voor woningen kan oplopen tot € 405,00 en bij overige gebouwen zelfs kan oplopen tot € 20.250,00. Onduidelijk is nog hoe de omvang van de boete zal worden vastgesteld. Te verwachten is dat de omvang van de boete zal worden gekoppeld aan het aantal vierkante meters van het gebouw.
Vragen?
Heb je vragen over energielabels? Neem dan contact op met mij. Ik help je graag!