Als je ongehuwd (en zonder een geregistreerd partnerschap) samenwoont en je vervolgens uit elkaar gaat moet er een hoop geregeld worden. Niet alleen de ´CD van jou en de CD van mij´ moeten verdeeld worden maar je moet ook afspraken maken over de woning waarin je gezamenlijk woont.
Gezamenlijke koopwoning
Heb je namelijk een gezamenlijke koopwoning dan kies je er misschien voor om deze samen te verkopen. Een andere optie is dat één van de partners in de woning blijft wonen en de woning overneemt.
“Als één van jullie de woning overneemt dan zal deze ook alleen de hypotheek moeten kunnen betalen. “
Overnemen van de gezamenlijk woning
Als je afspraken gaat maken over het overnemen van de gezamenlijke woning zit je niet alleen aan de onderhandelingstafel. Ook de bank (hypotheekgever) heeft hier wat over te zeggen. Als één van jullie namelijk de woning overneemt dan zal deze ook alleen de hypotheek moeten kunnen betalen. Er wordt dan vaak een nieuwe hypotheek afgesloten door de partner die de woning overneemt. De bank moet het hier wel mee eens zijn. Als de bank hier niet mee akkoord gaat kan het zijn dat de partner die verhuist alsnog aansprakelijk is voor de hypotheek.
Deze partner blijft dan aansprakelijk voor een schuld op een woning waar diegene geen eigenaar meer van is. Omdat deze partner een schuld heeft is het ook lastiger om zelf een hypotheek af te sluiten.
Meegetekend voor de hypotheek
Het kan ook zijn dat je geen eigenaar bent van de woning maar wél hebt meegetekend voor de hypotheek van je partner die ook eigenaar is van de woning. Ook in dit geval ben je aansprakelijk voor een schuld op een woning waar je zelf geen eigenaar van bent.
“Toen de man en de vrouw uit elkaar gingen bleef de vrouw aansprakelijk voor de hypotheek op de woning van de man. “
Wat vindt de rechter hiervan?
Deze situaties zijn natuurlijk ongewenst. Onlangs speelde bij de rechtbank Rotterdam een dergelijke zaak. Een man en een vrouw hadden ongehuwd samengewoond in de woning van de man. De vrouw had meegetekend voor de hypotheek. Toen de man en de vrouw uit elkaar gingen bleef de vrouw aansprakelijk voor de hypotheek op de woning van de man. De vrouw liep daarom het risico om door de bank te worden aangesproken voor de schuld van de man. De rechtbank vond dit zo ongewenst dat de man veroordeeld werd tot verkoop van de woning, tenzij hij binnen 3 maanden kon zorgen dat de vrouw niet langer aansprakelijk zou zijn voor de hypotheek.
Laat je adviseren!
Ben je samen aansprakelijk voor een hypotheek en gaan jullie uit elkaar? Laat je dan, ook over de hypotheek, goed adviseren. Neem gerust contact met mij op als je hier vragen over hebt.