Een levenstestament wordt in sommige gevallen niet geaccepteerd door de bank
22 juli 2020
Een levenstestament kun je opstellen voor situaties waarin je niet (meer) in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Bijvoorbeeld in geval van ziekte, een ongeval of wanneer je (tijdelijk) in het buitenland verblijft. Daarbij kun je iemand aanwijzen die als gevolmachtigde in jouw naam dagelijkse zaken kan regelen. Denk daarbij aan je bankzaken.
Beperkte(re) werking van de volmacht in het levenstestament
In sommige gevallen biedt deze volmacht geen uitkomst. Kort geleden heeft een kind bij de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening een klacht ingediend tegen de bank van zijn moeder. De bank in kwestie was de LeasePlan Bank. Het kind heeft op grond van het levenstestament van zijn moeder een algemene volmacht verkregen, waarbij expliciet is bepaald dat de volmacht ook ziet op alle bankzaken. Toch kan het kind met deze volmacht niet over de online spaarrekening van zijn moeder bij de LeasePlan Bank beschikken.
De bank gaf aan dat de volmacht niet in hun systeem kon worden verwerkt. Daarnaast volgt uit de algemene voorwaarden van de bank dat er geen gemachtigde kan worden benoemd bij de online spaarrekening. Alleen in het geval van een gerechtelijke uitspraak, zoals bijvoorbeeld bij bewind of curatele, accepteert de LeasePlan Bank een bewindvoerder of curator als gemachtigde.
“De Geschillencommissie heeft geoordeeld dat LeasePlan Bank geen wettelijke verplichting heeft om de volmacht te verwerken in haar administratie.”
Wat was het oordeel van de Geschillencommissie?
De Geschillencommissie heeft geoordeeld dat LeasePlan Bank geen wettelijke verplichting heeft om de volmacht te verwerken in haar administratie. Daarnaast is het voor banken niet eenvoudig om het levenstestament in de administratie te verwerken. De volmacht uit het levenstestament kan namelijk op verschillende wijzen worden ingestoken. De volmacht kan voor alle handelingen gelden of juist alleen voor bepaalde zaken. Ook bestaat het levenstestament uit specifieke wensen en verzoeken van de volmachtgever. De administratie van de bank kan en hoeft hier niet op te zijn ingericht.
Model financiële volmacht
Aangezien het wenselijk is dat volmachten en levenstestamenten door banken kunnen worden verwerkt, hebben de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor notarissen (KNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in 2015 een model (van de financiële volmacht uit het) levenstestament vastgesteld. Levenstestamenten die volgens dat model worden opgesteld kunnen door de grote banken (waaronder ING Bank, ABN AMRO Bank en Rabobank) worden verwerkt.
Vragen?
Wil je meer weten over het levenstestament? Neem dan contact op met ons team familierecht. Wij helpen je graag verder.
Bron: Geschillencommissie Financiële Dienstverlening 14 april 2020, nr 20.00152