Dividend uitkeren, wetswijziging in BV-recht
Wil je dividend uitkeren? Met de invoering van de ‘Wet flexibilisering en vereenvoudiging BV-recht, die per 1 oktober 2012 is ingevoerd, is er veel veranderd in het BV-recht. Een van de wijzigingen is dat je als bestuur een besluit tot goedkeuring moet nemen als er een uitkering wordt gedaan aan de aandeelhouders. Zoals bijvoorbeeld een dividenduitkering.
Belastingtarief
Wordt er dividend uitgekeerd op aanmerkelijkbelangaandelen? Dan wordt dit dividend belast in Box 2 van de inkomstenbelasting. Over het aanmerkelijkbelanginkomen is 25% belasting verschuldigd. Wil je dividend uitkeren? Let er dan wel op dat het bestuur van de vennootschap de dividenduitkering moet goedkeuren!
Uitkeringstest
Het bestuur mag de dividenduitkering alleen goedkeuren nadat zij de concrete financiële positie van de vennootschap heeft getoetst.
De test die je als bestuur moet doen voordat je goedkeuring geeft voor de dividenduitkering, wordt uitkeringstest genoemd. In het kader daarvan moet onder andere de liquiditeit, de solvabiliteit en de rentabiliteit van de vennootschap worden getoetst. Of een dividenduitkering mogelijk is, is dus afhankelijk van de specifieke omstandigheden binnen de vennootschap. De dividenduitkering mag niet ten koste van de continuïteit van de vennootschap gaan.
Toezien op schulden
De uitkeringstest ziet niet alleen op schulden die tijdens de uitkering opeisbaar zijn, maar ook op schulden waarvan het bestuur redelijkerwijs kan weten of voorzien dat deze de komende tijd opeisbaar zullen worden. Dat zijn schulden die zich binnen één jaar kunnen voordoen, maar ook voorzienbare uitgaven na die periode (zoals noodzakelijke investeringen).
Bestuurders hoofdelijk aansprakelijk
Wordt de dividenduitkering gedaan terwijl uit de uitkeringstest blijkt dat de vennootschap na de dividenduitkering haar schulden niet meer kan betalen? Of als het bestuur niet alle (voorzienbare) schulden heeft meegenomen in de uitkeringstest? Dan zijn de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk tegenover de vennootschap voor het tekort dat door de uitkering is ontstaan.
Ben je aandeelhouder en wist je of had je moeten weten dat de vennootschap na de uitkering haar schulden niet meer kon betalen? Dan ben je als aandeelhouder verplicht de door jou ontvangen uitkering terug te betalen.
Vragen?
Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen? Neem dan contact op met ons team ondernemingsrecht, zij helpen je graag.