Update 9 maart 2017: in plaats van 1 januari 2017 gaat de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer per 1 april 2017 in en houdt het pensioen in eigen beheer op te bestaan. Weet je als DGA nog niet wat je moet doen? Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.
—
Pensioenopbouw in eigen beheer
Pensioen in eigen beheer is lange tijd fiscaal aantrekkelijk geweest en hiervan werd dan ook veelvuldig gebruik gemaakt. De laatste jaren is duidelijk geworden dat er wel degelijk ook nadelen kleven aan deze vorm van pensioenopbouw. Eén van de knelpunten is dat de fiscale waardering van de pensioenverplichting veel lager is dan de commerciële waarde van de pensioenverplichting. De pensioenverplichting wordt namelijk commercieel gewaardeerd op basis van realiteit, terwijl de fiscale waarde wordt berekend aan de hand van wettelijke regels.
Ben je een directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Dan kan je worden geconfronteerd met deze werkelijke waarde (de commerciële waarde) als je wil besluiten tot uitkering van dividend. Op grond van hoge pensioenverplichtingen komt er geen positief resultaat uit de verplichte uitkeringstest en kan dividend niet uitgekeerd worden. Ga je als DGA scheiden? Dan is het probleem dat je tegen de werkelijke waarde het deel van de pensioenvoorziening moet delen met je ex-partner. Het kabinet heeft besloten dat met ingang van 1 januari 2017 er geen verdere pensioenopbouw in eigen beheer meer mag plaatsvinden. Deze mogelijkheid stopt dan definitief.
Wat moet je als DGA in ieder geval vóór 1 januari 2017?
Vanaf 1 januari 2017 is pensioenopbouw in eigen beheer niet meer mogelijk. Je moet als DGA een aandeelhoudersbesluit nemen dat de opbouw stopt, dit besluit moet je vastleggen in een overeenkomst tussen de BV en de DGA. Check ook voor 1 januari 2017 of je partnerpensioen voldoende gedekt is omdat de pensioenopbouw stopt. Is dit niet voldoende? Dan is het aan te raden om een verzekering af te sluiten.
Wat moet je als DGA doen in de komende drie jaren?
Heb je tot 1 januari 2017 in eigen beheer opgebouwde pensioen? In de jaren 2017, 2018 en 2019 zijn er voor jou als DGA drie mogelijkheden wat je kunt doen.
Deze mogelijkheden zijn:
- afkopen met korting;
- omzetten in een oudedagsverplichting;
- niets doen.
Optie 1: afkopen
Door het afkopen lopen de fiscale en commerciële waarden weer gelijk. Maar over dit verschil moet wel afgerekend worden met de fiscus. In de komende drie jaren geldt er wel een belastingkorting die gaandeweg de jaren wordt verminderd (34,5% (2017), 25% (2018) en 19,5% (2019). Voor de echtgenoot van de DGA is een belangrijke rol weggelegd. Je echtgenoot moet namelijk instemmen met deze afkoop omdat ook je echtgenoot bij afkoop rechten verliest. Om dit te kunnen compenseren kunnen tussen jou als DGA en je echtgenoot aanvullende afspraken worden gemaakt in (nieuwe) huwelijkse voorwaarden.
Optie 2: pensioenopbouw omzetten
In deze optie wordt het pensioen in eigen beheer verlaagd naar de fiscale waarde zonder fiscale gevolgen. De waarde wordt daarna omgezet in een oudedagsvoorziening, hierdoor ontstaat een spaarregeling in de BV zelf. Bereik je de overeengekomen pensioenleeftijd? Dan moet je BV ten minste 20 jaar uitkeren over welke uitkering op dat moment belasting verschuldigd zal zijn. Ook dit vormt een risico voor jou als DGA en je echtgenoot. Want wie weet hoe hoog het vermogen is op de pensioengerechtigde leeftijd en of de BV aan deze verplichtingen tot uitkering kan voldoen? Je echtgenoot moet ook met deze regeling instemmen vanwege het mogelijke verlies aan rechten. We adviseren ook hier weer om dit goed tussen jou als DGA en je echtgenoot vast te leggen.
Optie 3: pensioenopbouw niets doen
Doe je niets? Dan schuift het probleem naar voren. De fiscale en commerciële waarde zal naar alle waarschijnlijkheid steeds verder uit elkaar gaan lopen. En dit kan voor problemen kan zorgen bij een mogelijke echtscheiding. Ook loop je als DGA het risico dat er vanuit de BV geen dividend meer kan worden uitgekeerd, omdat de BV grote pensioenverplichtingen heeft die uitgevoerd moeten worden zodat de uitkeringstest een negatief resultaat oplevert.
Conclusie
Voor alle duidelijkheid: opties 1 en 2 kunnen alleen in 2017, 2018 en 2019 worden toegepast.
Al met al is het lastige materie waarbij de DGA en de echtgenoot samen met hun adviseurs op tijd een koers moeten bepalen! Voor vragen of advies over dit onderwerp helpen wij je graag hierbij.