Derdenhypotheek
Het Hof Den Bosch heeft in juni van dit jaar een uitspraak gedaan met betrekking tot een zogenaamde derdenhypotheek. Een echtpaar had deze gevestigd voor vorderingen van een bank op hun kind. Wat blijkt nu met de zekerheden die het echtpaar hiermee heeft gegeven? Deze gelden ook voor geldleningen die door het kind zijn afgesloten jaren na de aankoop van de woning waarvoor de derdenhypotheek werd gevestigd.
Wat is een derdenhypotheek?
Wanneer spreek je van een derdenhypotheek? De schuldenaar geeft dan niet zelf zekerheid op bijvoorbeeld zijn huis, maar een derde (vaak ouders) geven zekerheid op hun huis tot zekerheid voor de terugbetaling van een geldlening aan hun kind. Voldoet het kind niet aan zijn betalingsverplichtingen tegenover de bank? Dan kan de bank de woning van de ouders waarop de hypotheek is gevestigd in het openbaar verkopen.
Wat was de situatie?
In de zaak die speelde voor het Hof Den Bosch stond het volgende in de overeenkomst tussen de ouders, het kind en de bank. Er zou een hypotheek gevestigd worden door de ouders tot zekerheid voor de terugbetaling van de aan het kind te verstrekken geldlening. Enkele jaren later heeft de bank het pand in het openbaar verkocht. De bank heeft daarbij de opbrengst van deze verkoop ook gedeeltelijk gebruikt als aflossing van een geldlening die het kind een paar jaar na de vestiging van de derdenhypotheek is aangegaan met de bank. Tussen de ouders en de bank is daarna discussie ontstaan of de derdenhypotheek ook betrekking had op deze geldlening.
Geldt de hypotheek ook voor toekomstige leningen?
Het Hof geeft aan dat de overeenkomst tussen de ouders, het kind en de bank niet aangeeft dat de derdenhypotheek ook zou gelden voor toekomstige leningen. In de hypotheekakte zelf is alleen wel aangegeven dat de hypotheek ook geldt voor vorderingen van de bank uit hoofde van “alsnog te verstrekken geldleningen”. De hypotheekakte wordt hierbij gezien als een aanvullende overeenkomst. Volgens het Hof blijkt dan ook duidelijk het volgende uit de akte. De ouders hebben ook een hypotheekrecht verstrekt voor wat de bank in de toekomst uit hoofde van alsnog te verstrekken geldleningen van het kind te vorderen zal krijgen.
De stelling van de ouders dat de bank vooraf toestemming had moeten vragen aan de ouders voor de nieuwe lening aan het kind wordt verworpen. Dit omdat de gevestigde derdenhypotheek juist inhield dat ook toekomstige leningen aan het kind hieronder zouden vallen.
Wees bewust van de risico’s!
Het komt regelmatig voor dat banken bijvoorbeeld bij starters die hun eerste huis kopen extra zekerheid vragen van de ouders in de vorm van een derdenhypotheek. Dit brengt uiteraard risico’s met zich mee voor de ouders wanneer het kind de geldlening niet nakomt. Ga je als ouders een derdenhypotheek aan voor je kind? Wees je er dan van bewust dat je ook een risico loopt voor eventuele toekomstige leningen. Die dus geheel buiten je medeweten door het betreffende kind worden afgesloten. Wil je van tevoren op de hoogte zijn van alle risico’s en verplichtingen die een derdenhypotheek met zich meebrengt? Neem dan contact op met onze medewerkers van de sectie (commercieel) vastgoed.